Hatalmas változás jön a kormányablakokban

Számos változást hozna a kormányablakok működésében a magyar kormány. 

2024. július 20., 10:09

Szerző:

Több változást is hozna a kormányablakok működésében és az állami, illetve az önkormányzati közfeladatok nyilvántartásában a magyar kormány. A hivatalos indoklás szerint a módosítások célja, hogy az ügyintézés egyszerűbb és hatékonyabb legyen a jövőben. 

Nem kell messzire utazni 

Az egyik legkiemelkedőbb változás, hogy a kormányablakokban mostantól még több ügyet fognak tudni intézni a magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező magyar állampolgárok, írja a Portfolio. A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetből az is kiderül, hogy ez különösen fontos lesz a személyi és lakcímet érintő ügyek intézése során. Amennyiben valaki elveszti a személyi igazolványát vagy az megsemmisül, megrongálódik, akkor már bármely járási hivatal és kijelölt kormányhivatal képes lesz új dokumentumot kiállítani, nem kell majd messzire utazni az ügyintézéshez. 

Új név

Ezen túlmenően a kormányablakok központi szervezeti egységének nevét is megváltoztanák így a Központi Okmányiroda helyett mostantól Központi Okmányügyi Főosztály lenne majd a hivatalos megnevezés. Ez a változás egyébként az összes vonatkozó jogszabályban is megjelenik, így biztosítva az egyértelműséget az ügyintézés során. A közfeladat-kataszterrel kapcsolatban is várhatóak módosítások. A tervezet szerint az az energetikai és közműszabályozási feladatok esetében mostantól a tartalom naprakészen tartásáért az energiapolitikáért felelős miniszter lesz majd a felelős. Így egyen ügyek nyilvántartása pontosabb és aktualizáltabb lesz, mint eddig.

Felkészülés

A rendelet több része is későbbi időpontban lépne majd hatályba, időt biztosítva az érintett szervezeteknek a felkészülésre és az átalakításokra. Az integrált ügyintézési és tájékoztatási pontokkal kapcsolatos szabályok jövő év elején léphetnek életbe, néhány speciális módosítás, mint a polgárok személyi adatainak kezelése, 2025. május 1-től lennének hatályosak. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kormányabalak Facebook)