Extra pénzhez jutnak a kormányablakokban dolgozók

A kormányablakokban dolgozó ügyintézők 150 ezer forintnyi plusz pénzt kapnak. 

2024. szeptember 17., 11:12

Szerző:

Évi nettó 150 ezer forint ruhapénzt biztosítanak mostantól a kormányablakokban dolgozóknak. A rendelet – Navracsics Tibor – aláírásával már meg is jelent a Magyar Közlönyben. 

Már idén is megkapják 

Az összeget már idén biztosítják az érintett, csaknem 4400 ügyintézőnek. A rendelet egyébként a július végi kormánydöntés végrehajtásának részeként került elfogadásra, melynek célja, hogy támogassa a dolgozók munkakörülményeit a kormányablakokban – írja az Index.

Jön a dress code 

A kormányablakokban ezen túlmenően egy újabb változás is életbe lép hamarosan, ugyanis egy másik rendelet öltözködési szabályokat is bevezet. E szerint a kormányablakokban dolgozók csak fehér ingben vagy blúzban, valamint sötét szoknyában vagy nadrágban lehetnek majd a munkavégzés időtartama alatt. A dress code betartásáért a járási hivatalok vezetői lesznek a felelősek. Az öltözködésre vonatkozó rendelet 2024. december 1-jén lép majd életbe, a formaruha viselésének célja pedig, hogy erősítsék a kormányablakok egységes megjelenését, valamint professzionális arculatát.  

Változások a működésben 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt a fentieken túl több változást is hozna a kormányablakok működésében és az állami, illetve az önkormányzati közfeladatok nyilvántartásában a magyar kormány. Példának okán egy társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetből kiderült, hogy több fronton is egyszerűsödhet az ügyintézés. Amennyiben valaki elveszti a személyi igazolványát vagy az megsemmisül, megrongálódik, akkor már bármely járási hivatal és kijelölt kormányhivatal képes lesz új dokumentumot kiállítani, nem kell majd messzire utazni az ügyintézéshez. 

Névváltoztatás 

Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor a kormányablakok központi szervezeti egységének nevét is megváltoztanák így a Központi Okmányiroda helyett Központi Okmányügyi Főosztály lenne majd a hivatalos megnevezés. A rendelet több része is későbbi időpontban lépne majd hatályba, időt biztosítva az érintett szervezeteknek a felkészülésre és az átalakításokra. Az integrált ügyintézési és tájékoztatási pontokkal kapcsolatos szabályok jövő év elején léphetnek életbe, néhány speciális módosítás, mint a polgárok személyi adatainak kezelése, 2025. május 1-től lennének hatályosak. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Kormányablak Facebook)