Módosított a kormány a vendéglátósok szakképesítési előírásán

Mégsem kell szakképesítés a lángos felszolgálásához.

2021. október 13., 07:42

Szerző:

Pár napja tudták meg a vendéglátósok, hogy egy szeptember elseje óta érvényes miniszteri rendelet szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint a cukrászati termékek készítését és felszolgálását csak szakképesítéssel rendelkező ember végezheti, írja a hvg. A vendéglátósok kilencven százaléka szerint ezt lehetetlen betartani.

A minisztérium szakmai szervezetekkel folytatott konzultációra hivatkozva a rendelet gyors módosítását ígérte meg. 

A kedd este megjelent módosítás szerint cukrászati készítményeket, süteményeket, fagylaltot, valamint meleg és hideg ételeket, italokat „nem önálló tevékenységként” szakképesítés nélkül is lehet készíteni. Így képesítési előírás egyáltalán nem vonatkozik „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” készítésére és felszolgálására

Minden más területre újonnan elrendelt szakképesítési előírásnak 2023 végéig kell megfelelni. A módosítás szerdától érvényes.

(Kiemelt kép: Budapest, 2018. december 19., adventi vásár a Szent István Bazilikánál. Fotó: MTVA / Bizományosi / Nagy Zoltán)