Elképesztő, hogy mennyire nem érdekli a magyarokat a könyv és az olvasás

2020. szeptember 26., 09:20

Szerző:

Az elmúlt években jelentősen visszaesett a könyvolvasó felnőttek aránya Magyarországon.

 

A felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet - írta a Népszava szombaton a Tárki idén nyáron végzett reprezentatív kutatása alapján.

A Tárki adatai szerint a 2005-ben végzett kutatási eredményekhez viszonyítva 12 százalékkal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya: a felnőtt magyar lakosság csupán egytizede olvas rendszeresen.

Az országos reprezentatív felméréssel párhuzamosan egy kizárólag a könyvolvasókra fókuszáló online kérdőív is készült, amelynek kitöltői átlagosan évi harminchét könyvet olvasnak.

A kutatás alapján a magyarországi felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte sosem, a lakosság negyede évente néhányszor vásárol könyvet. A költési szokásokat a könyvkedvelők online kérdőívében mérték fel, ez alapján a vásárlók átlagosan 12 661 forintot költöttek könyvre a megelőző egy hónapban.

A nyomtatott könyvek tartják könyvpiaci dominanciájukat: az elmúlt egy évben az online válaszadók kilencvenhét százaléka vásárolt papíralapú könyvet, e-könyvet közel harmaduk, hangoskönyvet kevesebb mint egytizedük - írta a Népszava. (MTI)