Könnyes búcsút mond a Jobbik az ellenzéki összefogásnak

Gyöngyösi Márton pártelnök nyilatkozott a Népszavának. 

2023. augusztus 30., 14:54

Szerző:

Önálló politikát és új szövetséget épít a Jobbik-Konzervatívok, és ebbe nem fér bele az együttműködés a baloldali-liberális pártokkal Gyöngyösi Márton pártelnök szerint, hozzátéve, hogy a Fideszt legalább annyira elutasítja, mint például a Demokratikus Koalíciót – írja a Népszava

A Jobbik pártszakadása óta folyamatosak a belső konfliktusok, Szabó Gábor hosszú évek óta a párt kötelékében foglal el jelentős pozíciót, nem rég választmányi elnöki tisztségétől is megvált Gyöngyösi Márton felszólítására. 

„Meglehetősen eltérően ítéljük meg a Jobbik elmúlt egy évben véghez vitt politikáját és annak sikerességét, valamint az előttünk álló önkormányzati választáson történő megmérettetésének módját is” – indokolta sajtóközleményében a pártelnök, miért kérte lemondásra Szabó Gábort. A Magyar Nemzethez eljutott egy belső levél, amelyben Gyöngyösi Márton arról írt, hogy

„a politikai közösségünk nem léphet ismét a baloldali pártokkal való összefogás bizonyítottan kudarcos útjára, hanem önálló jobboldali arcéllel és konzervatív küldetéstudattal új szövetségi rendszert kell építenie az általunk meghatározott keretek között”. 

Gyöngyösi Márton szerint ebben semmi új nincs, ő azzal a vállalással lett pártelnök, hogy szakít a baloldali és a liberális pártokkal. Szerinte az ellenzéki összefogásért pártja nagy árat fizetett, elvesztette szavazói jelentős részét, és Szabó Gábornak nagy szerepe van a kudarcban, mégsem akart változtatni a párt politikáján – ennek ellenére tapasztalt szakembernek tartja Szabót. 

Politikai paradoxonnak tartja azt, hogy többek között a jobboldaliság elárulása miatt a pártelnök a Fideszt legalább annyira elutasítja, mint például a Demokratikus Koalíciót. De ez nem jelenti azt, hogy különböző ügyek mentén ne lenne hajlandó kompromisszumot kötni az ellenzékkel, főleg ha Orbánék leváltása a cél. 

A közelgő önkormányzati választásokon a nagyobb településeken a jobbikos jelöltek leginkább pártlogó nélkül indulnak majd. Fontosnak tartja Gyöngyösi, az önkormányzati választásokat ne a pártpolitika határozza meg. 

A Népszava Szabó Gábort és más jobbikos politikusokat is megkeresett, de névvel senki sem vállalta a nyilatkozattételt.

(Fotó: Gyöngyösi Márton Facebook oldala)