Kommandósok csaptak le az adócsaló őrző-védő bűnbandára

Csőre töltött fegyvereket és méregdrága autókat is találtak a rajtaütéskor az áfacsaló bűnszervezetnél, amely egymilliárd forintos kárt okozott.

2021. június 21., 11:28

Szerző:

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely úgy csökkentette fizetendő áfáját, hogy bevételeit egy strómanok által vezetett, és gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

A bűnszervezet ezzel csaknem egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek, és a piacon is kedvezőbb helyzetbe került versenytársaival szemben – közölte hétfőn a NAV.

A rajtaütés szerteágazó és látványos volt. A bűnbanda elfogásában a budapesti nyomozók munkáját járőrök, revizorok, IT-szakemberek, a MERKUR bevetési egység és a Terrorelhárítási Központ is közreműködött. Az akcióban részt vevő mintegy 200 ember 105 helyszínen tartott kutatást. Lefoglaltak 76 millió forintértékben autót, muzeális jellegű autókat és egy kishajót is, valamint körülbelül 120 milliós bankszámlavagyont és 170 millió forint értékben hat ingatlant zároltak. Ráadásul bűnszervezet éles lőszereket és lőfegyvereket is találtak a bűnbanda vezetőinél, néhányat csőre töltve.

 A nyomozók különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt 16 embert gyanúsítottként hallgattak ki, a bíróság elrendelte a letartóztatását a maffia négy irányítójának.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pénzügyőrök bemutatója Budapesten a NAV Bevetési Igazgatóságának kutyakiképző központjában, 2020. június 26-án. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)