19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Komáromi: 8 millió beoltott alatt nem dőlhet hátra senki

A háziorvos szerint nem lélegezhet fel senki, amíg a beoltottak száma meg nem közelíti a nyolcmilliót.

2021. május 12., 18:19

Szerző:

Országszerte a nagyjából hatezer-ötszáz háziorvosi praxisból hatszáznegyven betöltetlen – mondta Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa az ATV-nek. Hozzátette: lehet, hogy ez elsőre nem tűnik soknak, de ezekhez a praxisokhoz

nyolcszázezer lakos társul.

Ráadásul ezerötszáz olyan úgynevezett vegyes körzet van, ahol egy orvos felügyel minden korosztályt. Ez jellemzően falvakban van így, és 306 üres közülük. A vegyes praxisokban nagyobb a betöltetlen helyek aránya, húsz százalék. Ha pedig nincs orvos a közelben, akkor az oltást is nehezebb elérni.

„Nem lélegezhet fel senki, nem dőlhet hátra senki” – mondta Komáromi, és hozzátette, hogy a társadalmi védettség akkor fog kialakulni, ha közel nyolcmillió ember be lesz oltva az országban, és ebből a nyolcmillióból mindenki rendelkezik megfelelően magas ellenanyag-szinttel.

„Az a tesztszám, amit az elmúlt héten produkált Magyarország, az egyszerűen siralmas” – mondta a háziorvos, szerinte ugyanis hatezer körüli teszt után fölösleges azt számolgatni, hogy kevesebb mint ötszáz fertőzött van (a keddi adatok szerint 493 új beteget regisztráltak). Szerinte huszonötezer az a tesztszám, ami biztonságot jelent ilyen járványügyi adatok mellett, ha pedig elindul felfelé a görbe, 30-35 ezer tesztre lenne szükség naponta.

Azt szintén szeretnék elérni, hogy legyen olyan vizsgálat, ami az oltások után a védettséget méri: térítésmentes ellenanyag-szűrésre lenne szükség.

 

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán)