Kollár László: Nem szólhatnak bele az egyetemi tanárok kinevezésébe

Az MTA főtitkára szerint az alapítványi rendszer önmagában nem minősíthető, ezért inkább azt kellene vizsgálni, miként működnek az új szisztémában a felsőoktatási intézmények.

2021. február 25., 09:05

Szerző:

Nem megkésett az a kilencpontos állásfoglalás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége kedden fogadott el egyhangúlag az egyetemi modellváltással kapcsolatban – mondta Kollár László, az MTA főtitkára a 168.hu-n futó Keljfeljancsi című műsorban.

„Önmagában azt, hogy alapítványi rendszer van egy egyetem mögött, nem nevezhető sem jónak, sem rossznak. Ezt nem szükséges önmagában minősíteni, mert számos egyetem működik ilyen módon. A döntő inkább az, hogy miként működik” – fogalmazott a főtitkár. Hozzátette: azokon az egyetemeken, ahol megvalósult a modellváltás, több MTA-tag is oktat, ők szintén igennel voksoltak az állásfogallás szavazásán. 

Kollár László szerint az egyetemek minősége a professzorok minőségétől függ. Szerinte éppen emiatt nem mindegy, hogy a későbbiekben a kutatók külföldre mennek dolgozni vagy inkább úgy döntenek, hogy egy megfelelő antonómiával rendelkező hazai iskolában dolgoznak. 

A főtitkár azt mondta, a legfontosabb, hogy a professzorok, oktatók kiválasztásába a kuratóriumok ne szólhassanak bele. – Ez az egyetem autónóm döntése kell, hogy legyen, ha ez sérül, akkor az autonómia és a működés is sérül – fogalmazott.

Azt ugyanakkor nem vitatják, hogy helyénvaló, ha több álláspontot képviselnek a kuratóriumi tagok, de „baj, ha ezek közül valaki teljes mértékben dominál és más szempontokat kihagyunk. Ott kell lenni mindenki véleményének”.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy az akadémián belül elindítanak egy belső vitafórumot, amelyen keresztül szeretnék megismerni a véleményeket. Ezt később a politikai szférával és a közvéleménnyel is megismertetik.

(Kiemelt kép: MTI | Máthé Zoltán)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.