Kizárták Demeter Mártát a Honvédelmi Bizottságból

2019. február 18., 15:49

Szerző:

Az Országgyűlés úgy döntött, felmenti Demeter Mártát a Honvédelmi és rendészeti bizottságban betöltött tagsága alól –tudatta a Facebookon Németh Szilárd Fidesz-alelnök.

Demeter Márta LMP-s társelnök felmentését Kövér László házelnök javasolta az Alkotmányvédelmi Hivatal új jelentése után. Az AH úgy találta, hogy Demeter Márta – aki korábban kétszer is átment az átvilágításon – már nemzetbiztonsági kockázat.

Az ügy előzménye, hogy a politikus, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke tavaly október 16-án fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták a honvédség A319-es Airbusával Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányát, Flórát. Kiderült azonban, hogy egy ugyanilyen vezetéknevű magyar katona és családja utazott a gépen. Később egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította Demeter Márta, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatóját, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztost. Erre reagálva a Honvédelmi Minisztérium több képviselője is közölte, hogy Maróth Gáspár nem utazott a gépen.

1990 óta nem volt arra példa, hogy országgyűlési képviselőt a parlament bármely bizottságából kizártak volna.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.