Kiss Rajmund: a vakcina az új olaj

A Twitter pedig a tálibok egyik legfőbb fegyvere.

2021. augusztus 27., 15:24

Szerző:

Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium diplomáciai műhelyvezetője a Mandinernek adott nyilatkozatot. A járványkezelés kommunikációjáról azt mondta, nagyon vegyesen sikerült, azonban szerinte Magyarország győztesen került ki a vakcinaháborúból.

„Ha nem lettek volna erős gazdasági kapcsolataink, úgy járhattunk volna, mint sok olyan európai uniós ország, ahová nem jutott elegendő vakcina. Az első hullám okozta teljes gazdasági leállás miatt életbevágónak bizonyult, hogy vakcinát szerezzünk, és mindenki – aki szeretett volna – oltáshoz juthasson" – fogalmazott Kiss Rajmund.

A diplomáciai szakember megerősítette az újságíró felvetését, amely szerint a vakcina az új olaj. „Még többet is érhet, mint az olaj, mert az oltás életeket menthet. Ezért fontos, hogy Magyarország saját kapacitást építsen. Nemcsak vakcinában, hanem fertőtlenítőszerben és gumikesztyűben is" – jelentette ki Kiss Rajmund, aki szerint Magyarországon megvan a kutatói és egészségügyi tudás a járványkezelésre, csak a kapacitások, fizikai képességek szintjét kell alatta megerősíteni, kiterjeszteni. A vakcinagyár ezt szolgálja majd Debrecenben.

Afganisztánnal kapcsolatban a gazdasági diplomata Kiss Rajmundot megdöbbenti, hogy mindenki azt mondja most, nem ezt várta, ami történik. „Alig egy hónapja az Egyesült Államok elnöke úgy fogalmazott, hogy itt nem lesz „Saigon 2”, vagyis helikopteres menekülés. Mára azonban bejárta a világot az a fotó, amelyen talán csak a helikopter típusa más, de egyébként ugyanazt látjuk az 1975-ös saigoni és a 2021-es kabuli felvételeken." Szerinte az afgán krízis leginkább a migráció tekintetében vet fel gyakorlati kérdéseket.

„2015 óta – sokáig szinte egyedül – azt próbáltuk elmagyarázni Brüsszelben és máshol, milyen hatalmas biztonsági kockázatot hordoz az illegális migráció. Ha csak az elmúlt pár évet nézzük, rengeteg súlyos terrortámadás történt Ausztriától Németországon és Franciaországon át Belgiumig és az Egyesült Királyságig. Nőtt az erőszakos bűncselekmények száma is Nyugat-Európában. A következő hetekben biztos, hogy a világ vezetői az Afganisztánból várható kivándorlási hullámmal foglalkoznak majd, és igyekeznek megoldásokat találni annak kezelésére."

Kiss Rajmund szerint nem helyes a tömeges illegális migráció elfogadása, a kvóták szerinti elosztás. Leszögezte, hogy: „...azoknak, akik segítettek nekünk Afganisztánban, mi is segítünk. De nem kvótázással vagy bármilyen, korában balul sikerült nyugati kezdeményezéssel. Úgy tudom, már a kabuli összeomlás előtt is nőtt az afgánok aránya a magyar határon megjelenő illegális migránsok között. Ez a kérdéskör nemzetbiztonsági veszély."

Az MCC diplomácia oktatója szerint a Twitter is bekerült a tálibok eszközrendszerébe. Szerinte: „Bármilyen bizarr, de a tálibok kommunikációja 21. századi lett. Profin használják a közösségi médiát, pacifikálják, de legalábbis elbizonytalanítják az országot és az ellenségeiket. Már nem 1996-ban vagyunk, amikor először jutottak hatalomra."

A gazdasági diplomata azt is elmondta, generációváltás történt Magyarországon, új diplomáciai garnitúra, új mentalitással lépett porondra.

„Más a diplomaták átlagéletkora ma, mint húsz évvel ezelőtt volt. Itt vannak a fiatalok mögöttünk, lezajlott egy generációváltás is." Mindebben a közösségi médiának oroszlánrésze van. „A közösségi média szinte felfalta a diplomácia egy részét. Ez jó hír azoknak, akik tudatosan tudják használni ezeket a platformokat. Ebben is fejlődhetnek diplomatáink, ugyanis mások az igények, akár már csak a tíz évvel ezelőtti világhoz képest. A sebesség nagyot nőtt, gyorsabban kell meghozni a döntéseket is."

Megjelentek új szereplők is. „Egy nagybefektetőt könnyen blokkolhat egy kis, lokális, de ügyes civilszervezet is. Ilyenformán akár országos jelentőségű beruházásokat akadályozhat meg pár ember." Az MCC diplomácia oktatója szerint a hosszútávú kapcsolatépítésre érdemes figyelni a jövő diplomáciájában. „Ez egy ősi „sport”, amelyre mindig szükség lesz. A vita is kell, ne féljünk tőle! Tárgyalópartnerekre van szükség, a világ lehető legtöbb tájáról. Semmilyen térségtől nem szabad megijedni, hanem menni kell előre. Magyarországnak mindenhol van keresnivalója."

(Kiemelt kép: Kiss Rajmund, a MCC Diplomáciai műhelyének vezetője 2021. július 8-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.