Kiskorú diákokat túlóráztattak a Zánkai gyermektáborban

Mindössze heti két szabadnapjuk volt, munkanapokon nem ritkán tíz órát is robotoltak a munkaalapú társadalom ifjú polgárai.

2023. szeptember 29., 12:14

Szerző:

A Népszava információi szerint a zánkai üdülőkomplexumában tartott Erzsébet-táborokban 16-17 éves diákok is dolgoztak, akiket egy ideig napi nyolc óránál hosszabb munkavégzésre is igénybe vettek, olykor este tíz után is. Mindkettő szabálytalan, ahogy a délutáni műszakot követő délelőtti is, miután így nem biztosított a 12 órás pihenőidő.

13.40-kor kezdődött a délutáni műszak, ami akár este tízig is eltartott, de még ezután kellett feltölteniük a készleteket és takarítaniuk, vagyis akár 1,5-2 órával is többet dolgoztak, nyilatkozták.

18 év alatti munkavállaló a hatályos szabályok szerint nem végezhet éjszakai munkát.

A kiskorúak nem kaptak rendkívüli éjszakai bért – amit egyébként nem is szabadott volna –, de kompenzációt sem a szabadidőt illetően. Két szabadnapjuk volt, és a legtöbb esetben tíz óránál többet kellett dolgozniuk.

Azért, hogy papíron minden rendben legyen – állítják az érintettek – a beosztás és a jelenléti ív eltért egymástól. Az alapítvány elhárította a lap kérdéseit, az üzemeltető kft. hetekig nem reagált rájuk, a sajtó érdeklődésének másnapján azonban nagy lett a sürgés-forgás a boltban.

Az elmúlt évben már 180 ezer gyerek üdült az Orbán-kurzus szimbólumának is nevezhető Zánkán, a 4,4 milliárdos (2022) árbevételű Erzsébet Gyermektáborok Kft. 169 alkalmazottat foglalkoztat. Plusz az idénymunkásokat: a boltban, a fagylaltozóban és az étteremben fiatalok is dolgoznak, köztük kiskorúak.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: B: Friso Gentsch/dpa via AFP.)