Kiosztották a Laposföld-díjat – Gődény nem tudta megvédeni címét, majdnem Dúró Dóra nyert

Üdvözöljük a 2022-es év Laposföld-díj nyertesét: Varga Gábort!

2022. április 23., 13:57

Szerző:

Második alkalommal osztotta ki a Szkeptikus Társaság a Laposföld-díjat, amit az adott év legkártékonyabb, áltudományos tettekért „érdemelhetnek ki”. A díjátadót először tavaly tartották meg, akkor Gődény György és az Orvosok a tisztánlátásért csoport tagjai nyertek. Gődény idén is bekerült a „legjobb” ötbe, viszont nem sikerült megvédeni címét.

2022-ben ugyanis a gyógygombákról és C-peptidet tartalmazó termékeiről ismertté vált Varga „Gyógygomba” Gábor kapta. Vargát nem mellesleg töb tízmillió forintos bírsággal sújtották tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, ugyanis a termékeinek gyógyhatását semmi sem bizonyította, valamint egy c-peptid nevű sprayt is árult, gyógyíthatatlan neurológiai betegségek ellen (amelynek ugyanúgy nem volt valóságalapja).

A szavazáson második helyezést ért el Dúró Dóra az oltásellenes és járványtagadó nézetei miatt, valamint „áltudományos alapokra helyezett politikai őrjöngéseiért”, felidézve ezzel a könyvdarálását. Gődény idén is szerepelt a listán áltudományos nézetei, és konteók terjesztése miatt. Érdekesség, hogy a legjobb öt közé az Origo.hu is bekerült a „mind tudományos, mind pedig közéleti/politikai téren tartósan vállalhatatlan hírszolgáltatásukért.”

A díjátadóra meghívták a döntősöket, de „érthetetlen okokból” egyikük sem jelent meg.

Ha pedig valaki végig szeretné nézni a díjátadót, azt itt teheti meg:

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.