Már nyomoznak a kilőtt farkas ügyében

Természetkárosítás bűntette miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Hidasnémetinél kilőtt védett farkas miatt.

2023. április 13., 12:45

Szerző:

Természetkárosítás miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a védett farkas kilövése miatt – tudta meg a 444.hu. A portál kérdésére a nyomozó hatóság megerősítette, hogy büntetőeljárás folytatnak, miután valaki Hidasnémetinél kilőtte a jeladós farkast. A nyomozás részleteiről jelenleg nem adnak további tájékoztatást. 

A farkasok 2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak Magyarországon, ezért nem vadászhatók. A farkas engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.   

A jeladós farkas Svájcból sétált egészen Magyarországig. Az M237 jelű állat 2021-ben született a svájci Graubünden kantonban. 2022 június végén lépte át az olasz határt, tíz napig gyalogolt Dél-Tirolban, majd átlépte az osztrák határt is. Onnan észak, majd később északkelet felé fordult. Októberben Innsbruck térségében járt, ahonnan Tirolon keresztül folytatta útját Bécs felé. Az osztrák fővárostól nyugatra felejtette el az évfordulót. A fiatal farkas ezután a Dunáig vándorolt, majd meggondolta magát, és délkeletre vonult. Február közepén átlépte a magyar határt, és Budapest felé vette az irányt. Március 20-án már a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki magát és érte el Nógrádot, ahol kamera felvétel is készült róla. A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és a szagok alapján egyértelmű lett számára, hogy farkasok által lakott területre érkezett, az ő csapásukat követte. Március végén már Heves megyében járt, onnan ment tovább Borsodba, ahol végül valaki kilőtte. 

(Kiemelt kép: a védett farkas, forrás: Gruppe Wolf Schweiz/Facebook)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.