Kilenc és fél milliárdot kap Pécs az Orbán-kormánytól, de vissza kell adnia

2017. december 12., 23:49

Szerző:

A kormány több mint 6,5 milliárd forint visszatérítendő támogatást biztosít a pécsi önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további hárommilliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében – olvasható a Magyar Közlönyben kedden megjelent határozatban. 

Páva Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester a város szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára. A városvezető akkor felidézte: 2009 májusában negyvenmilliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány eltakarításához 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendberakása hatmilliárd forintba került.

Páva Zsolt
Fotó: MTI/Lendvai Péter

Páva Zsolt korábbi közlése szerint a tényfeltáró bizottság feladata annak kivizsgálása, milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy ilyen helyzetbe jutott a megyeszékhely.  A kedden megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere. A folyósítás feltételei között szerepel, hogy a Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő teljes vagyon biztosítékként szolgáljon; a pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok „teljes állományára” a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be. A határozat szerint ugyancsak feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, sajátbevétel-növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.

E feltételek határidőre teljesítése esetén a kormány további hárommilliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében.

A városnak a 2013-as önkormányzati adósságkonszolidáció ellenére sikerült belezuhannia a 7,5 milliárdos hiány jelentette szakadékba, a gyámsággal pedig, amelyet a tényfeltáró bizottság jelent Páva Zsolt számára, valójában Orbán Viktor teszteli, hogy lenyomható-e az emberek torkán, hogy választott vezetőik helyett a kormány által delegált politikusok irányítsanak egy önkormányzatot. Erről szeptemberi cikkünkben írtunk részletesen.

A kormányhatározatra közös kommünikében reagált Páva Zsolt, Hoppál Péter és Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő, a pécsi Fidesz–KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke. Azt írták: a megállapodásnak köszönhetően a baranyai megyeszékhely „végleg leszámolhat a múlttal, s lehetőséget kap az elrugaszkodásra, a jövő építésére. A megállapodás és a határozat értelmében Pécs idén 6,5 milliárd, jövő év elején hárommilliárd forintos támogatásban részesül – hangsúlyozták.

Az összeg hosszú távú megoldást jelent a város – jelentős részben a szocialista városvezetések ténykedése nyomán még ma is fennálló – finanszírozási problémáira, olvasható a közleményben, amely úgy összegez: „A pénzösszeg és az azzal járó kötelezettségvállalás együttes hatására a baranyai megyeszékhely komoly növekedési pályára állhat, lehetőséget kap az elrugaszkodásra.”

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.