Kifizetési moratórium: megszólalt a pénzügyminisztérium

A pénzügyminisztérium szerint, amíg életben vannak a szankciók, addig marad a takarékoskodás.

2022. szeptember 28., 21:51

Szerző:

A kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol – közölte hivatalos formában a Pénzügyminisztérium (PM), megerősítve azt az információt, hogy kifizetési stopot rendeltek el a kormány alá tartozó szerveknél – írja a Hvg.hu.

Pénzügyminisztérium: szankciók

A PM közleménye szerint „szankciós felárakat kell fizetni a földgázért és a villamos energiáért, ezért amíg a szankciók életben vannak, addig a kormány takarékos gazdálkodást folytat”.

A kormány automatikusan fizeti a béreket, a nyugdíjakat, a köznevelési, a felsőoktatási, a szociális, az egészségügyi, és a közfeladatokhoz kapcsolódó kiadásokat, továbbá a 2014-2020 közötti uniós programok kifizetéseit és a dologi költségeket is. Minden más kifizetéshez a pénzügyminiszter engedélye szükséges.

Azt, hogy betartják-e a szervek a kifizetési tilalmat, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi.

(A Pénzügyminisztérium épülete. MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.