Kiderült, miért úszkál állandóan szemét a Gödörnél

Széttört kőlapok, lehasadt peremek, megrongált padok és falfirka minden mennyiségben – az Erzsébet tér bármelyik őszi délutánon. A Gödör üvegmedencéjében, az algazöld víz tetején úszkáló szemétkupacokról már ne is beszéljünk. A minisztérium közölte: rendesen évente kétszer takarítják a medencét, egyúttal azt is jelezték: pályázati kiírás készül a Gödör "hatékonyabb hasznosítása céljából".

2009. október 18., 15:35

Szerző:

Az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park (EKKP) jövőjét meghatározó rendezés kérdését az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kiemelten kezeli – közölte a minisztérium sajtóirodája a 168ora.hu-val.

Az ingatlan hasznosítására megállapodást kötő OKM célja a terület lehető leghatékonyabb üzemeltetése, működtetése. Ennek érdekében - a telek tulajdonosának, a Budapest Főváros Önkormányzatának egyetértésével – az OKM közbeszerzési pályázat kiírását készíti elő. Az üzemeltetés, a hasznosítás részletes feltételeit a pályázati kiírásban rögzítik majd.

Az üzemeltetési szolgáltatásokat - az OKM megbízása alapján - jelenleg külső vállalkozók látják el.

Ennek keretében pl. a medencék takarítása- tisztítása, a vízgépészeti berendezések, vezérlő automatikák, víz alatti világítóberendezések, vízeffektusok rendszeres karbantartását, felügyeletét, a medencék ellenőrzését a szerződés szerinti műszaki tartalommal heti- havi- és évi rendszerességgel végzi a vállalkozó. Évente két alkalommal végzi (a szökőkutak téli leállítása és tavaszi beüzemelése alkalmával) a Vízpontsor medencéjének takarítását és a Mátrix-Cascade szökőkút medencéinek takarítását. Alkalmanként, a medencék elkoszolódásakor, megbízó megrendelése alapján végzi el a vállalkozó a nagy medence nagytakarítását vízleengedés után, a vizes kövek medencéinek nagytakarítását vízleengedés után.

Miért ilyen leharcolt?

Andor Anikó tájépítész szerint az Erzsébet tér általában a túlhasználtság tipikus jeleit mutatja. "Arról van szó, hogy az engedélyező hatóság, a főváros, túl sok rendezvényre ad itt területhasználati engedélyt," mondta. Hozzátette: az Erzsébet tér enélkül is hatalmas gyalogosforgalom számára biztosít útvonalat. "Szomorú, hogy egy, a turisták által előszeretettel látogatott átvezető csatorna ilyen idegenforgalmi rémálommá vált," vélte Andor Anikó.

Bánfalvy Koppány,az Erzsébet tér jelenlegi arculatának egyik tervezője elsősorban a kivitelezést okolja az állapotokért. Elmondása szerint a tervekben szereplőnél jóval vékonyabb kőlapokkal burkoltak például.

"Kisebb részt az üzemeltetésé és karbantartásé, de nagyon nagy részben a kivitelezés hibája is a jelenlegi állapot. Vannak helyek, ahol persze nem kellene gördeszkázni," mondta

Véleménye szerint a medence állapota egyértelműen az üzemeltetés szempontjából problémás.

A felvetésre, hogy a tér túlhasznált volna, a tervező úgy vélte, ez igaz, de a túlhasználtság inkább előnye a térnek. Üzemeltetés és karbantartás szempontjából kellene jobban odafigyelni.

Bánfalvy arra is emlékeztetett, hogy a tervezésnél még nem lehetett pontosan tudni, mire fogják pontosan használni a földalatti létesítményeket.

Elmondta: "Volt egy fiktív program, amit bizonyos hozzáértéssel összeraktak, de nem volt előre átgondolt, hogyan fog működni. Máig ott vannak például a befejezetlen színháztermek. Üresen állnak és a levegőben lóg, ki kap arra keretet, hogy befejezhesse."

A tervező ugyanakkor leszögezte: "Az, hogy az adott keretek között a téren mégis hatalmas társasági élet zajlik, nagy pozitívum."

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.