Kiderült, miért nem vonulhat a Pride idén az Andrássy úton

Helsinki: Novák Elődék tettek keresztbe az idei Pride-nak. 

2021. július 23., 18:38

Szerző:

Azzal a céllal, hogy megakadályozzák a Budapest Pride megtartását, Novák Előd és több mint tíz társa online jelentett be ellentüntetéseket a holnapi időpontra, minden lehetséges helyszínre – írta a Helsinki Figyelő blog. A gyűlés bejelentésére ugyanis legkorábban három hónappal a tervezett időpont előtt van lehetőség. Az előírt határidő pedig a rendőrség gyakorlata szerint 2021. április 25-én 00:00-kor nyílt meg. Míg a a szervezők elmentek a Rendőrségre, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa és társai online próbálkoztak. 

Erről egyébként Novák Előd írt a közleményében. A politikus vállalta, hogy az akció kizárólagos célja a Budapest Pride megakadályozása volt. „Lefoglalta az LMBTQP-felvonulás elől a főbb budapesti közterületeket a Mi Hazánk Mozgalom több tucatnyi bejelentéssel, a tegnap 0 órakor megnyílt időpont után néhány másodperccel, számos vezetőnk ügyfélkapus hozzáférésével” – írta a szélsőjobboldali politikus.

A Helsinki figyelő blogja azt írta: noha a rendőrség az elsőbbséget a Budapest Pride szervezőjének ítélte, Novák Előd keresete nyomán a Kúria utóbb megfordította a döntést, és a felvonulás gerincét képező legfontosabb helyszínek egyike, az Andrássy út vonatkozásában az ellentüntetők javára biztosított elsőbbséget. A Szivárvány Misszió Alapítvány a Magyar Helsinki Bizottság segítségével Alkotmánybírósághoz fordult a Kúria jogsértő döntésével szemben. A panasz nem csak a Kúria döntésének megsemmisítésére irányul, hanem a gyülekezési törvény hiányosságaira is rámutat.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Novák Előd Facebook-oldala)