Kiderült, melyik az ország legveszélyesebb útszakasza

A listát az egyébként festői szépségű 82-es út egyik szakasza vezeti.

2021. március 18., 10:45

Szerző:

Bakony festői domjai között haladva Veszprémet és Győrt köti össze az a 82-es út, amely a táj szépségeivel együtt rendkívül balesetveszélyesnek bizonyult. A főútvonal egyik szakasza első helyen szerepel az ország összes baleseti gócpontját rangsoroló listán.

A Magyar Közút Zrt. a közelmúltban, a 2017 eleje és a 2019 vége közötti baleseti statisztikák alapján állította össze Magyarország 30 ezer kilométernyi közúthálózata legveszélyesebb szakaszainak listáját. A szervezet összesen 168 útszakaszt emelt ki, mint baleseti góchelyet.

Amint a hvg.hu írja, a listán a helyezések egy úgynevezett „összesített balesetszám” alapján rendeződnek el, amelyben egy korrekciós érték is szerepel, vagyis a helyszíneken történt balesetek súlyosságát is figyelembe veszik. A halálos kimenetelű balesetek itt magasabb értéket kapnak.

Ennek alapján derült ki, hogy 82-es út 25-26-os kilométerszelvénye a leginkább veszélyes szakasz Magyarországon, ezt 54-es összesített balesetszámmal érte el.

A második legveszélyesebb szakasz a Komárom-Esztergom megyében található 1119-es út 17-es szelvénye, itt 48 súlyozott baleset történt 2017 és 2019 között. A harmadik nagy baleseti góchely az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszának 62-65-ös kilométere között helyezkedik el, itt 42 súlyozott baleset adja a mérleget.

(Kiemelt kép: Baleset helyszíne a 82-es úton Győr és Nyúl között, ahol autóbusz és személyautó ütközött össze 2015. február 24-én. A balesetben a személygépkocsi sofőrje meghalt. A buszon 49-en utaztak, közülük hét ember könnyebben, egy súlyosan megsérült. Fotó: MTI | Krizsán Csaba)