Kiderült, hogy meddig tart ki a Mol az orosz olaj nélkül

Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója nyilatkozott arról, hogy mekkora kőolajkészlet áll a vállalat rendelkezésére. 

2022. augusztus 9., 21:06

Szerző:

A Molnak mintegy három hétre elegendő saját kőolajkészlete van, ezen felül pedig ott van Magyarország stratégiai olajkészlete, ami további hónapokra elegendő kőolajat biztosít – mondta Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója, szemlézte a Telex az ATV Egyenes beszéd című kedd este sugárzott műsorát.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Barátság kőolajvezetéken keresztül  Magyarországra, sem Szlovákiába, sem pedig Csehországba nem érkezik kőolaj. E három ország elvben az EU-s olajembargó decemberi élesítése után is vehetne orosz olajat, mert a kormányaik szerint tengeri kikötő nélkül máshonnan nem tudnának szerezni.

Ratatics azt is elmondta, hogy az elmúlt fél évben nem először fordult elő, hogy nem érkezett kőolaj Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken, ugyanakkor ez a hónapok első napjaiban természetes és megszokott dolog.

„Harmadik, negyedik napon volt észlelhető az, hogy ez most valami más, mint eddig”

– mondta. A Mol úgy oldaná meg a kialakult helyzetet,  hogy az oroszoktól átvállalják a fizetési kötelezettséget az ukrán fél részére, amit aztán elszámolnának az oroszokkal a termék árát illetően. 

(Fotó: MTI)

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.