Elzárták az oroszok a vezetéket, semmi nem jön Magyarországra

A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után.

2022. augusztus 9., 14:10

Szerző:

A Barátság kőolajvezetéken keresztül sem Magyarországra, sem Szlovákiába, sem pedig Csehországba nem érkezik olaj. E három ország elvben az EU-s olajembargó decemberi élesítése után is vehetne a vezetékből orosz olajat, mert a kormányaik szerint tengeri kikötő nélkül máshonnan nem tudnának szerezni – írja a 444.hu. A Bloomberg értesülése szerint már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken – írják.

Az orosz Transznyeft azért állította le a szállítást, mert nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. Az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint, az elküldött pénz visszaérkezett a számlájukra. A Transznyeft azt ígéri, hogy keresi a megoldást, hogyan tudná kifizetni az ukránokat.

Magyarországon a magánkézben lévő autókba hatósági áron, 480 forintért lehet tankolni tavaly november óta. Ez jelentős kedvezmény az európai üzemanyagárakhoz képest.

Az olcsóbb benzint és gázolajat a MOL azért képes biztosítani, mert az orosz olaj olcsóbb, mint a többi Európában hozzáférhető olaj. Amennyiben az orosz beszállítás megszűnik, akkor aligha lesz tartható az ársapka.

Ráadásul üzemanyaghiány veszélye is fenyegethet, hiszen a MOL korábbi állítása szerint nincs mód gyorsan pótolni az Oroszországból érkező olajat más forrásból.

(Kiemelt képünk: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke, az előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)