Tájékozatlan, távozzon! - Kiborultak a tűzoltók és a tanárok Parragh legutóbbi, luxuskarórás interjúján

Parragh László távozását követeli a tűzoltók szakszervezete: mintha az iparkamarai elnöknek fogalma sem lenne, mi történik Magyarországon. A tanárok szerint az iparkamara elnökének nyilatkozata „nagy fokú tájékozatlanságra vall”.

2022. május 27., 10:41

Szerző:

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint távoznia kell a közéletből Parragh Lászlónak, írja a Népszava. A szakszervezeti vezető a Népszavának azt mondta, hogy a tűzoltók értetlenül állnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének nyilatkozata előtt.

Parragh László a Népszavában csütörtökön megjelent interjújában többek között arról beszélt, hogy a béreken túl sokféle motiváció létezik a különböző szakmacsoportoknál:

a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket.

Az iparkamara elnöke minderről egy 11 milliós Rolex Cellinire megszólalásig hasonlító karórát viselve nyilatkozott – hívta fel a figyelmet az RTL.

Salamon Lajos szerint ezek nem jelentenek kellő motivációt a tűzoltóknak.

„Jelentős béremelésre és egy előremutató, új életpályamodellre lenne szükség.

A tűzoltók társadalmi megítélése ugyan nem változott, ma is a megbízhatósági felmérések élén állunk, de ezért a boltokban nem kapunk semmit, bajtársaink kénytelenek másodállásban kiegészíteni keresetüket."

A tűzoltó szakszervezet elnöke emlékeztetett arra is, a korai nyugdíjazás például alkamas lenne a társadalmi megbecsülés kifejezésére, ezt azonban elvették a tűzoltóktól. „Az adrenalin lökettel kapcsolatban értetlenül állunk Parragh úr nyilatkozata előtt” – tette hozzá. „Egyébként ez alapján is szükség lenne a korai nyugdíjazás lehetőségére, hiszen a magas adrenalinszintű munkavégzésnek elég komoly egészségkárosító hatásai vannak” – mutatott rá Salamon Lajos, aki szerint a tűzoltóság évek óta komoly létszámhiánnyal küzd, amin nem segítenek a Parraghéhoz hasonló nyilatkozatok.

Ezek után mindenki megértené, ha Parragh László úr sűrű bocsánatkérések közepette visszavonulna a közéletből

– mondta Salamon.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is elítélte Parragh nyilatkozatát. Szerinte az iparkamara elnöke tévedésben él, ha azt hiszi, a tanároknak ott egy egész nyári szünet. A tanároknak ugyanis július első hetében ér véget a tanév, augusztus 20. után pedig már be kell menniük az iskolákba előkészíteni az új tanévet. A köztes másfél hónap alatt sokan táboroztatnak, tanterveket készítenek, továbbképzésen vesznek részt. Tanév közben csak külön engedéllyel és indoklással mehetnek szabadságra, amire gyakran nem is kapnak lehetőséget.

Parragh úr nyilatkozata nagy fokú tájékozatlanságra vall

– mondta a szakszervezeti vezető a Népszavának.

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.