Kezdődik az újabb leszámolás, a Párbeszéd és a Momentum állami támogatásait is megvonná az ÁSZ

2018. október 4., 16:07

Szerző:

Két párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom állami támogatásának felfüggesztését kezdeményezte az Állami Számvevőszék – közölte.a volt fidesues országgyűlési képviselő, Domokos László vezette szervezet. A költségvetési támogatás felfüggesztését az ÁSZ azzal indokolta, hogy 

a két párt nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit. 

Az adatbekérés megkezdéséről ugyanis az ÁSZ hivatalos levélben – a szervezetek közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelye szerint postai úton – értesítette azokat a jelölőszervezeteket, amelyek az április 8-i országgyűlési választáson egy százalék feletti listás eredményt értek el. A Fidesz-KDNP pártszövetség, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Demokratikus Koalíció esetében a törvényi előírásoknak megfelelően zajlanak az ellenőrzések, az ellenőrzött szervezetek együttműködnek az Állami Számvevőszékkel – írták. 

„A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom ugyanakkor nem teljesítette a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségét, a két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, illetve nem reagált az ÁSZ megkeresésére"

– hangzik a közlemény.

Domokos László az ÁSZ elnöke, volt fideszes politikus
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében folyamatban van az adatszolgáltatás értékelése.

Az ÁSZ szerint az „ellenőrzések lefolytathatóságának alapvető feltétele, hogy az ellenőrzött szervezetek a hiteles dokumentumokat a törvényben rögzített határidőben az ÁSZ rendelkezésére bocsássák." Hangsúlyozzák: hivatalos kapcsolattartásra kizárólag a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhely szerinti elérhetőséget használhatják csak.

Az ÁSZ felszólította a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnökeit és a Momentum Mozgalom elnökét, hogy soron kívül gondoskodjanak a hivatkozott törvényi előírásoknak megfelelő elérhetőség biztosításáról, és erről 15 napon belül írásban adjanak tájékoztatást. Ha ezt teljesítik, újra megkaphatják az állami támogatást.

Az ÁSZ tavaly a Jobbikra szabott ki 331 millió forintos büntetés tiltott párttámogatás miatt, egyúttal még 331 millió forint költségvetési támogatástól fosztva meg az ellenzéki pártot.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.