Medián: az ország kétharmada szerint rossz irányba tartunk

A Medián új felmérése, amit a HVG megbízásából végzett el, hosszú-hosszú idő óta először mutatta ki azt, hogy a magyarok többsége nem elégedett azzal, ami az országban történik.

2022. december 21., 16:53

Szerző:

Teljesen megfordult a tavaszi trend és immár a válaszadók kétharmada válaszolta azt a Medián felmérésében feltett kérdésre, hogy az ország rossz irányba halad – áprilisban a többség még mást gondolt. A felmérés szerint egy hosszú trend fordult meg azáltal, hogy a nyártól beinduló megszorítások, növekvő infláció és gazdasági válság hatásai az év végére érezhetővé váltak Magyarországon.

A HVG megbízásából készült kutatás szerint tavasszal azok, akik szerint a dolgok jó irányba mennek, még 51 százalékos többségben voltak, mostanra 66 százalék azok aránya, akik szerint inkább rossz irányba tartunk.

Ezenkívül pedig a Medián megállapította, a szankciók elleni kormányzati kommunikáció azért meghozta eredményét:

  • számottevően erősödött a társadalomban az Oroszország elleni szankciók elutasítása,
  • a májusi 35 helyett most decemberben már csak 26 százalék válaszolta hogy akkor is az agressziót elkövető Oroszország megbüntetését pártolná, ha emiatt „Magyarország gazdasági fejlődése lelassulna, tovább nehezülne a megélhetés”.
  • Annak, hogy Magyarország az EU tagja, az április választások után közel 90 százalék örült, ez viszont most 10 százalékkal csökkent. Leginkább a Fideszt támogatók véleménye változott (a májusi 83 százalék helyett most 64 százalékuk támogatja a magyar tagságot), ugyanakkor még az ellenzék szavazói között is mértek 5 százalékos csökkenést.
  • Sokat romlott az Európai Unió általános megítélése is. A kutatócég szerint mindez beindíthat egy önmagát erősítő folyamatot, amely során a nem szilárdan EU-párti szavazók idővel a kilépést pártolók megszólítottjaivá válhatnak, a klasszikus „hallgatás spirálja” elmélet szerint.

Így a „szélárnyékban” akár jelentős EU-ellenes politikai hangulat is kialakulhat a jövőben az országban.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.