Színesre festhetők a feltöredezett járdák

A másodfokú ítélet szerint nem szabálysértés, hanem politikai véleménynyilvánítás a repedezett járdát színesíteni. A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint példaszerű ítélet született.

2023. június 9., 17:25

Szerző:

Jogerős végzés mondja ki, hogy véleménynyilvánításnak és nem rongálásnak számít repedező járdák négyszínfestése – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A bírósági eljárás alapjául szolgáló eset még tavaly nyáron történt, amikor időközi önkormányzati választást tartottak Erzsébetvárosban. Lass Andrea társaival együtt a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak kampányolt, figyelemfelhívásként a Damjanich utca 15. előtti repedezett járdát festették négyszínűre.

Rendőrök érkeztek a helyszínre, Lass Andreát és társait igazoltatták, majd mindegyikükkel szemben szabálysértési eljárást indítottak.

A passzivisták már a helyszínen vitatták, hogy bármiféle kárt okoznának, mivel vizesbázisú festéket használtak, amit az első eső eltüntet. Azt is elmondták a rendőröknek, hogy ők így bírálják az önkormányzat hanyag városüzemeltetését.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság két tárgyalást követően úgy döntött, hogy Lass Andrea szabálysértés követett el, ezért figyelmeztetésben részesítették. Az elsőfokú bíróság szerint a festés nem volt véleménynyilvánítás, mert az azt észlelőkben nem volt mindenképpen egyértelmű, hogy ez mi elleni tiltakozás. Lass Andrea ezzel nem értett egyet, így fellebbezett.

A Fővárosi Törvényszék most megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését, és megszüntette a szabálysértési eljárást. A jogerős végzés indoklása elsősorban a 2019-es alkotmánybírósági határozatra épül. Ez kimondja, hogy egy büntető- vagy szabálysértési ügy megítélésénél mindenképpen meg kell vizsgálni azt, hogy a cselekmény vajon védett alapjoggyakorlásnak minősül-e. Márpedig a politikai véleménynyilvánítást és a tágabban vett véleménynyilvánítási szabadságot az Alaptörvény is védi.

A bíróság külön is kiemelte, hogy „az érintett járdaszakasz befestése nem okozott maradandó állagsérelmet az érintett felületen, és objektív módon is alkalmas volt az üzenet közvetítésére”.

„Példaszerű döntés született. Az pedig különösen méltánylandó, hogy a bíróság szabálysértési ügynél alapjogi szempontokat érvényesít. Az utóbbi időszakban a kormányplakátok átragasztása ügyében hozott döntésekből feltűnően hiányzott a cselekmények alkotmányos szempontú vizsgálata, ami aggasztó a polgárok, különösen a véleménynyilvánítási szabadságukkal élni kívánók számára. Bízunk benne, hogy ez a veszélyes tendencia meg fog fordulni ennek a határozatnak a hatására is” – értékelte a jogerős bírósági döntést Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

(Kiemelt kép: Magyar Kétfarkú Kutya Párt járdafestés. Kép: MKKP Facebook-oldal)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.