Kétmilliárd forintot nyert az innovációs minisztérium a Budapest-Varsó gyorsvasút előkészítésére

Legkésőbb 2024 végére lehetnek kész a környezetvédelmi engedélyei a gyorsvasútnak.

2021. szeptember 29., 08:16

Szerző:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleménye szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. feltételes közbeszerzési eljárást írt ki a Budapest-Varsó gyors vasút magyarországi szakaszát érintő környezeti hatástanulmány elkészítésére és a környezetvédelmi engedélyének megszerzésére, írja a Világgazdaság.

A közbeszerzésre 2021. október 28-ig lehet ajánlatot tenni, ha minden rendben megy az eljárással, akkor 2022 tavaszáig sikerül aláírni a tervezési szerződést és 2023 végére vagy 2024 elejére meglehetnek a környezetvédelmi engedélyek. A környezetvédelmi munkarészre az ITM nyáron Európai Uniós forrásokat nyert az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pénzügyi alaptól, amelyek a költségek 85 százalékát fedezik, azaz összesen csaknem kétmilliárd forintot.

A tervek nyomán a nyomvonal Kelenföldtől indulna a Vrétest délről megkerülve, leágazással Székesfehérvár felé, majd Győr után Pozsony felé Rajkánál, Bécs felé pedig Hegyeshalomnál hagyná el Magyarországot. A vonatok akár 250-320 kilométer per órás sebességgel is mehetnek majd. „Ennek köszönhetően a vasútvonalon az osztrák és szlovák fővárosba kevesebb mint két óra, Prágába három és fél óra alatt lehetne eljutni, míg Varsó öt és fél óra alatt lenne elérhető”  –írja a lap.

(Kiemelt kép: vonat megy el Varsóban 2020. július harmadikán. Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP)