Rendőrt hívtak a keszthelyi ellenzék vezetőjére, amikor el akarta kérni a helyi tévé egyoldalúra sikerült választási műsorát

A vita remekül sikerült, az ellenzéki jelöltet megkérték, hogy a beszédében ne ejtse ki a Fidesz-KDNP nevét.

2019. október 4., 14:44

Szerző:

Szeptember 27-én tartotta választási műsorát a Keszthely TV, ahol a polgármesterjelölteknek biztosítottak 5-5 percben bemutatkozási lehetőséget. Előzetesen minden résztvevővel elfogadtattak egy szabályzatot, amiben rögzítették, hogy a műsor csupán egyetlen alkalommal az esti híradó után lesz sugározva.

Az ellenzéki Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület szerint azonban az elfogadott szabályok ellenére azzal szembesültek, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Bálint jelenlegi alpolgármester jobb feltételeket kapott, mint az ellenzéki Czuth Zoltán László.

A történtek miatt a KÉVE elnöke csütörtökön a Keszthely TV-hez fordult, hogy kikérje a műsor másolatát.

Az előzményekhez tartozik, hogy a jelölteknek a Keszthely TV előre kikötötte, hogy a jelöltek nem használhatnak a programbeszédükhöz vágóképeket és szemléltető eszközöket, a Fidesz-KDNP jelöltje mégis használhatott ilyet, szemben Czuth Zoltán Lászlóval.

Az ellenzéktől a műsor szerkesztői a stúdióban azt is kérték, hogy az ellenzéki jelölt a beszédében ne ejtse ki a Fidesz-KDNP nevét, ha kritikát fogalmazna meg, amit azzal indokoltak, hogy ez inkább programbemutató, mint vitaműsor.

Czuth Zoltán Lászlóék szinte csak saját kiadványaikkal jutnak el a választókhoz

A KÉVE a felvétel során kompromisszumos megoldásként nem említette a Fideszt, hanem csak „kormánypártként” nevezte meg az ellenfelet rövid kritikájában. Ehhez képest az ellenzék azzal is szembesült, hogy a fideszes jelölt szabadon, perceken keresztül kritizálhatta a KÉVE jelöltjeit.

Az ellenzéki egyesület elnöke, Weller-Jakus Tamás nem csak a műsor egyoldalúsága miatt próbálta (először levélben) kikérni a műsor másolatát, hanem mert az a Keszthely TV elmulasztotta közzé tenni online felületein. Ezt azért tartják sérelmesnek, mert miközben nekik nagyon korlátozott lehetőségük van a helyi önkormányzati médiában megjelenni, Nagy Bálint alpolgármesterként minden felületen felülreprezentált – mondta lapunknak Molnár Tibor, a KÉVE alelnöke.

A Keszthely TV nem adta ki a műsor másolatát, arra kérte az ellenzéket, hogy írásban is nyújtsanak be kérelmet erre, amit Sámel József ügyvezető jogásszal egyeztet fog elbírálni.

Weller-Jakus Tamás azonban időhúzásnak tartotta az televízió ügyvezetőjének magatartását, ezért személyesen ment be a Keszthely TV székházába, hogy választ kapjon, illetve egy adathordozón megkaphassa a választási műsor másolatát.

Sámel József azonban rendőrt hívott az ellenzéki politikusra.

Weller-Jakus Tamást a rendőrök igazoltatták, de intézkedés nem történt. A politikus csak azt követően volt hajlandó távozni, ha legalább írásba adja az ügyvezető, hogy kivizsgálják kérelmüket.

Molnár Tibor lapunk érdeklődésére közölte, hogy

a KÉVE még pénteken a Keszthelyi Választási Bizottsághoz fordul az egyoldalú műsor miatt, illetve fontolóra veszik, hogy panasszal éljenek a műsor másolatának visszatartása miatt is.

Fontos kiemelni azt a körülményt is, hogy Sámuel József ügyvezető 2014-ben Zalaszentgróton a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje volt, ám veresége után a fideszes többségű keszthelyi közgyűlés tette meg a helyi televízió vezetőjének.

A televízió úgy számolt be a székházában történtekről, hogy a tudósításban nem kapott szót Weller-Jakus Tamás, csak Sámuel József.

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.