Kerülje az M0-st, menjen inkább oldalvást

Burkolatfelújítási és hídszigetelési munkálatok miatt csütörtöktől a következő két hétben is korlátozásokra kell számítani az M0-s autóút több szakaszán.

2023. október 31., 15:53

Szerző:

A Magyar Közút Nonprofit Kft. kedden azt közölte, hogy a burkolatfelújítási munkálatok miatt újabb csomóponti ágon várható félpályás korlátozás csütörtöktől péntekig az M0-M7 csomópontban, ezért az M0-s autóútról az M7-es autópályán Balaton irányába közlekedőknek korlátozásra kell számítaniuk. 

A korlátozás a kétsávos szakaszon csak egy sávot érint, az M0-s autóútról az M7-es autópályára a Balaton felé fel lehet hajtani. 

Szintén burkolatfelújítási munkákat végeznek csütörtök reggeltől várhatóan egy héten át az M0-M5 csomópontban az M5-ös autópálya Kecskemét irányába vezető oldalon és az azonos oldali gyűjtő-elosztó pályán. Ezalatt sávelhúzás mellett pályaszűkítéssel is járó korlátozást vezetnek be. A korlátozás idején a csomópontban továbbra is fel lehet hajtani az M5-ös autópálya Kecskemét irányába vezető oldaláról a Vecsés-Alsónémedi összekötő útra és az M0-s autóútra, valamint a Vecsés-Alsónémedi összekötő útról és az M0-s autóútról az M5-ös autópálya Kecskemét irányába vezető oldalára. 

Burkolatfelújítást végeznek csütörtök reggeltől várhatóan két héten át az M0-s autóút M4-es autóút felé vezető oldalán, a káposztásmegyeri csomópont és az M0-M2 csomópont közötti szakaszán is. Emiatt egymás utáni ütemben egy-egy sáv zárása várható a szakaszon. A korlátozás nem érinti a felhajtást az autóútra, illetve a lehajtást onnan. 

Hídszigetelési munkálatok miatt szakaszos sávzárás várható hétfő reggeltől az M0-s autóút Dunakeszi csomópontja környezetében, a 11-es főúti csomópont irányába vezető oldalon. Várhatóan november közepéig az M0-s 72+700 kilométerénél a belső forgalmi sávot, majd a külső forgalmi sávot zárják le. A beavatkozás teljes idejére a főpályán két sávon, sávelhúzással haladhat a forgalom. A térségben óránkénti 60 kilométeres sebességkorlátozás lesz. 

A tájékoztatás szerint a szakemberek a munkálatokra, korlátozásokra előjelző táblákkal és a változtatható jelzésképű táblákon is felhívják a közlekedők figyelmét. A korlátozások miatt a menetidő jelentős növekedésével kell számolni. 

A közlekedőknek indulás előtt érdemes tájékozódniuk a korlátozásokhoz kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon - olvasható a közleményben.

(Kiemelt képünk: Forgalom az M0-s nyugati szektorában, Diósdnál. Fotó: 168.hu)

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.