Kényszerleszállás Budapesten: meghalt egy utas a gépen

Kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Budapesten. 

2024. október 17., 09:24

Szerző:

A SunExpress légitársaság Antalyából Düsseldorfba tartó gépén lett rosszul egy utas, ami miatt a repülő megszakította az útját és kényszerleszállást hajtott végre Budapesten. 

Próbálták újraéleszteni 

A Budapest Airport közleménye szerint a leszállást követően a 75 éves férfit az Airport Medical Service orvosi csapata megpróbálta újraéleszteni, de sajnos nem jártak sikerrel.

„A Budapest Airport részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak”

– áll a közleményben.

Meghalt a pilóta 

Amint arról lapunk is beszámolt pár nappal ezelőtt a Turkish Airlines egyik pilótája repülés közben halt meg. Mint megírtuk a Turkish Airlines 8JK járata – amely Seattle-ből Isztambulba repült volna – kényszerleszállást hajtott végre október 9-én, szerdán reggel New Yorkban, a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren, azt követően, hogy a pilóta a fedélzeten meghalt. A légitársaság közleménye szerint az 59 éves pilóta elájult, amikor pedig orvosi beavatkozással sem sikerült újraéleszteni a pilótát, a másodpilóta a kényszerleszállás mellett döntött. İlçehin Pehlivan 2007 óta dolgozott a légitársaságnál. A Turkish Airlines szóvivője, Yahya Üstün az eset kapcsán elmondta, a férfi a márciusi egészségügyi rutinvizsgálaton részt vett, ott semmiféle rendellenességet nem állapítottak meg nála, ami akadályozta volna a munkában. 

„Turkish Airlines-t mélyen megrázta a kapitányunk elvesztése, őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családjának, kollégáinak és minden kedves barátjának”

– tette hozzá a szóvivő. 

Történt már hasonló 

2023. augusztusában a LATAM Airlines pilótája vesztette életét a levegőben. A gép Miamiból Santiagoba, Chile fővárosába tartott, a pilóta azonban három órával a felszállást követően rosszul lett. Ivan Andaur ekkor elhagyta a pilótafülkét is kiment a mosdóba, ott azonban összeesett. A legénység több tagja is a segítségére sietett, a gép pedig kényszerleszállást hajtott végre Panamavárosban. A landolást követően sajnos az orvosi csapatok halottnak nyilvánították a kapitányt, aki 25 éve teljesített szolgálatot a LATAM-nál – írta meg akkor a Simple Flying. A légitársaság az eset után úgy nyilatkozott, 

„mélyen megráztak bennünket a történtek. Őszinte részvétünket fejezzük ki munkatársunk családjának. Nagyon hálásak vagyunk a 25 éves munkájáért, értékes közreműködéséért. Elkötelezettségével, professzionalizmusával és elhivatottságával mindig is kitűnt”

– mondták, továbbá hozzátették: a repülés során minden szükséges biztonsági protokollt végrehajtottak az érintett pilóta életének védelme érdekében. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pexels)