Kemenesi: minket is fenyeget a nyári Covid, újból kéne beltéren maszkot hordani

A szakértő szerint Magyarországot is fenyegeti a nyári Covid-hullám, a harmadik (veszélyeztetetteknél negyedik) oltások mellett már most javasolt a beltéri maszkhasználat is.

2022. július 9., 09:46

Szerző:

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, „nyári hulláma”, de hogy mit fog okozni a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni – mondja a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.

Nyugat-Európában jelenleg az Omikron BA.4 és BA5 variánsa hódít, köztünk hazánkban is. Legjellemzőbb és első tünetük a fejfájás, ami sokszor már akkor jelentkezik, amikor a Covid-teszt még negatív eredményt mutat. Az új variánsok a jelek szerint fertőzőképesebbek, mint az eredeti Omikron – mondta Kemenesi.

Rámutatott, hogy az új hullám nem tudjuk milyen lesz, ezért a legfontosabb a felkészülés és sz óvatosság. mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani – javasolta a virológus.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az új variánsoktól nem fognak ismét megtelni a kórházak, ám mindig jön másik. Adaptívnak kell lennünk a védekezés szempontjából, a megelőzésre koncentrálni, nem pedig futni az események után, vagy egyszerűen tudomást sem venni róluk, mint ahogy most történik sokaknál.

(Kiemelt kép: Védőmaszkot viselő járókelők a budapesti Örs vezér téren 2020. november 11-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)