Kell a vér az újrainduló műtétekhez, a Semmelweis Egyetem 300 hallgatója és a vezetőség is besegített

A biztonságos betegellátáshoz naponta 1500-1600 véradóra volna szükség, de a járványhelyzetben számuk néhány százzal csökkent, a nyár pedig amúgy is kritikus időszak.

2021. május 10., 13:05

Szerző:

Az egészségügyben a napokban újrainduló, tervezhető műtétekhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vér és vérkészítmény, ezért a Semmelweis Egyetem vezetői is példát szeretnének mutatni azzal, hogy vért adnak - mondta a budapesti orvosegyetem rektora hétfőn.

Merkely Béla a "Semmelweis medikus véradó hét" elnevezésű kampány első napján adott vért, majd ezt követően elmondta: túl vagyunk a koronavírus-járvány nehezén, a harmadik hullám leszálló ágban van, így elkezdődhetnek a tervezett egészségügyi beavatkozások. 

Hozzátette: az egyetemi hallgatók és medikusok véradásának több évtizedes hagyománya van az intézményben, ezért fontos, hogy az orvos- és egészségtudományi képzés zászlóshajójának számító intézmény vezetősége is példát mutasson, egyben szolidaritását fejezze ki a hallgatók iránt, akik a járványban már másodszor vesznek részt szervezett véradáson.

Merkely Béla kiemelte, a véradásnak nincs akadálya akkor sem, ha a valaki átesett a fertőzésen, és akkor sem, ha oltást kapott. A fertőzésből történő felépülés után három héttel, míg oltás után akár már másnap lehet vért adni - mondta. Tripolszky Bálint, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke elmondta, tavaly 260-an jelentkeztek a véradásra, idén pedig több mint háromszáz hallgatót várnak. 

Nemes-Nagy Zsuzsa, az Országos Vérellátó Szolgálat regionális igazgató főorvosa arról beszélt, hogy nagy segítséget jelentenek a hasonló kampányok, hiszen a járvány ideje alatt kevesebb a véradó. A biztonságos betegellátáshoz naponta 1500-1600 véradóra volna szükség, de a járványhelyzetben a véradók száma kicsit csökkent, 1300-1400-an adnak vért. Hozzátette: a nyár a járványhelyzettől függetlenül is kritikus időszaknak számít, ezért lenne fontos, hogy minél többen menjenek vért adni. A véradás továbbra is biztonságos, figyelnek a tumultus elkerülésére és a higiénés szabályok betartására - hangsúlyozta.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)