Keljfeljancsi: Karácsony szerint csődbe megy Budapest a kormány lépése miatt

Oltasd be magad, vegyél bérletet és ha teheted, fizesd be a teljes iparűzési adódat, mert különben Budapest tönkremegy – ezzel a felütéssel kezd kampányba a főváros.

2021. január 20., 08:25

Szerző:

A főpolgármester szerint Budapest számára rendkívül fontos az iparűzési adóból befolyó bevétel, ám a kormány, válságkezelés címén, elengedte a kis- és középvállalkozások adójának felét. “Más bevételeiből jótékonykodni nem olyan jó fej dolog” – fogalmazott Karácsony Gergely a Keljfeljancsiban, Fiala Jánosnak a 168 Óra oldalán futó reggeli műsorában szerdán.

A főváros ebből él, ha az iparűzési adóval báboznak, akkor Budapesttel báboznak, ez több tízmilliárd forint, a fővárost már korábban megrogyasztották, és most a letérdelt Budapestbe rúgnak bele – magyarázta Karácsony. Szerinte a kormány ezzel a lépéssel valójában Budapestet “szívatja”, mert a 25 ezer fő alatti települések visszakapják a kieső bevételeiket, a legnagyobb veszteséget azonban a főváros szenvedi el. Kijelentette, így nem lehet válságot kezelni. Kollégái minden reggel gyomorgörccsel olvassák a Magyar Közlönyt, aznap kapnak-e valamilyen ütést.

Karácsony Gergely azt mondta, Orbán hatalmi logikája, hogy ha valahol ellenállásba ütközik egy bizonyos ügyben, akkor “meghosszabbítja Bicskéig”, vagyis mindig megy előre, és már ez a lépés is a 2022-es választásról szól. Mert ha az önkormányzatok a válsághelyzetben tudnak bizonyítani – és tudnak - az politikailag veszélyes a kormányra, mert utóbbi viszont a válságkezelésben nem áll olyan jól. Orbán a kettő közötti kontrasztot próbálja enyhíteni azzal, hogy elveszi az önkormányzatok forrásait, hogy azok ne tehessenek semmit – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint, ha az összes kkv élni fog az iparűzési adó felének elengedésével, akkor Budapest csődbe megy, ezért élet-halál kérdés, hogy minél hamarabb visszaálljon a normális élet, mert most hatalmas bevételkieséseik vannak. Kell, hogy az emberek akarják az oltást, mert a budapesti gazdaság nem indulhat újra másképp, ezért kampány indul a fővárosban a beoltás mellett: oltasd be magad, vegyél bérletet és ha teheted, fizesd be a teljes iparűzési adódat, mer különben a város tönkre megy – mondta a főpolgármester.

Felmérések alapján megtizedelődött a Fidesz szavazótábora Budapesten, mert az emberek látják, hogy a kormány a fővárost szívatja válság idején – jelentette ki Karácsony Gergely. Szerinte ezzel összevág az is, hogy a Fidesz elengedte Budapestet, a kispadról hozott jelölteket 2022-re – fogalmazott.

A Keljfeljancsi adását itt lehet megnézni.