Keleti pályaudvar: kiderült, mikor indulhat meg a forgalom

A vasárnapi Keleti pályaudvar bejáratánál történt baleset okairól ugyanakkor egyelőre nem beszél a MÁV vezetése.

2024. augusztus 26., 15:32

Szerző:

Várhatóan kedd délelőttre állhat helyre a forgalom a Keleti pályaudvar közelében, ahol vasárnap siklott ki egy személyvonat. Az azonban nem biztos, hogy minden vágányon helyreállhat a forgalom, a szűk keresztmetszetet a baleset közelében található – a Kerepesi úti – híd kapacitása jelenti – hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón, amiről a hvg.hu tudósított.

A MÁV vezérigazgatója itt elmondta: találtak egy megoldást, hogy ne kelljen a felsővezetékeket elbontani, majd darukat hozni és aztán visszaépíteni. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy viszonylag gyorsan újraindulhat a vasúti forgalom.

A mentésről elmondta: emelőkkel a földről tették vissza mind az öt kocsit, most helyezik vissza az utolsót. Szolnokról elindult egy daru a biztonság kedvéért, de nem lesz szükség rá – hangzott el.

Pafféri Zoltán arról is beszélt: személyi sérülésről nem tudnak, most a baleset elhárítása tart, utána lesz majd kárfelmérés és a baleset rekonstrukciója, ezt követi majd a helyszín helyreállítása. Arra a felvetésre, hogy kevésen múlt, hogy a mögötte jövő vonat nekiütközzön, úgy válaszolt: a hátul jövő vonat vezetője vészfékezéssel állította meg a szerelvényt.

Hogy mi a baleset oka, azt a rendőrség és a MÁV vasútbiztonsági szervezete vizsgálja, konkrétumot egyelőre nem mondanak róla a vasúttársaság vezetői – írja a lap.

Németh Réka, a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a váltó egyik alkatrésze tört el, de egyelőre nem tudják megmondani, ez kiváltó oka vagy éppen következménye a balesetnek. Most mindenesetre soron kívül vizsgálnak át minden váltószerkezetet.

Mint kiderült: nemcsak a MÁV, a rendőrség is vizsgálódik majd.

Sorra esnek el a MÁV vonalai – síntörések és balesetek akadályozzák a vasúti közlekedést

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, országszerte akadozik a vasúti közlekedés. Nem elég, hogy siklás miatt lezárták a Keleti pályaudvart, hétfő délelőtt a Nyugati is elesett: pályahiba miatt a ceglédi vonalon 20-40 perces késésekre, valamint rövidebb útvonalon közlekedő járatokra lehet számítani, mert Kőbánya alsó és a Nyugati pályaudvar között egy szakaszon csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok – közölte a Mávinform hétfő délelőtt. Nehéz napjai vannak a MÁV-nak.

Mint kiderült, síntörés miatt közlekedhetnek egy vágányon a vonatok. A Mávinform későbbi közlése szerint dél körül már ismét két vágányon haladhatnak a vonatok Kőbánya alsó és a Nyugati pályaudvar között, így kora délután helyreállhat a menetrend a ceglédi vonalon.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Keleti pályaudvar bizonytalan ideig zárva lesz: bár a szakemberek folyamatosan végzik a kisiklott kocsik visszaemelését, hogy mielőbb megindulhasson a vonatforgalom. A Keleti pályaudvar – bizonytalan ideig – nem indít és nem fogad vonatokat, az érintett vonatok más budapesti állomásokra érkeznek és onnan indulnak. Jelentősen hosszabb eljutási időre kell számítani – közölte a Mávinform a vasárnap délutáni baleset után.

A fővároson kívül máshol is zajlott az élet: a dél-balatoni vonalon augusztus 24-én omlott össze a vasúti közlekedés.

Emellett balesetek is nehezítik a közlekedést. A Mávinform közlése szerint a Szombathelyről a Déli pályaudvarra tartó, Balatonfüredről 11:15-kor továbbindult Kék Hullám InterCity elé egy tehergépjármű hajtott Polgárdi-Ipartelepek állomás közelében. A balesetkor a fénysorompó jól működött, tilosat jelzett. A baleset miatt valamennyi vonat a Déli pályaudvar helyett csak Csajágig közlekedik. Csajágtól pótlóbusszal utazhatnak Lepsényig, ahonnan a Balaton déli partján közlekedő járatokkal utazhatnak tovább a főváros felé. Emiatt a dél-balatoni vonalon valamennyi vonat megáll Lepsényben és Szabadbattyánban, valamint helyjegy nélkül igénybe vehető a Lepsény és a Déli pályaudvar között.

Szintén baleset hátráltatta a közlekedést a Balaton északi partján. Balatonalmádi és Alsóörs között egy autó került a vasúti pályára, ezért a két állomás között átmenetileg nem közlekedhettek a vonatok.

Végül a Nagydorog—Szekszárd—Bátaszék vonalon is pótlóbuszozásra kell felkészülniük az utasoknak, a részletekről itt tájékozódhatnak.

(Fotó: Mávinform)