Kedden hidegfront vonul át felettünk

Többfelé várható zápor, zivatar, és a szél is nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

2022. május 16., 16:16

Szerző:

Kontinensünk északi, valamint középső részének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon határozza meg. Ezeken a területeken általában nyugodt az idő, sokat süt a nap. Oroszország keleti része felett ciklon örvénylik, mely felhős időt eredményez, viszont a csapadékösszegek általában 1 mm környékén alakulnak.

Nyugat-Európa időjárását is egy ciklon határozza meg, ez a légörvény csapadékosabb időt okoz, területi átlagban az elmúlt 24 órában 10 mm feletti csapadékösszegekről érkezett jelentés. Ennek a ciklonnak az előoldalán meleg levegő áramlik dél felől Franciaország térségébe, így arrafelé a maximum-hőmérséklet nagy területen 30 fok körül alakul, míg a Skandináv-félsziget egyes részein a 0 fokot sem érik el a csúcsértékek.

A Kárpát-medence időjárását jelenleg még anticiklon alakítja, kedden viszont hidegfront vonul át felettünk, ezért többfelé várható zápor, zivatar, és a szél is nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

Hétfőn sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Kedden szakadozni kezd a felhőzet felettünk, és gomolyfelhők képződnek. Hétfőn késő délutántól, kora estétől a Nyugat-Dunántúlon várható zápor, zivatar. Az éjszaka második felétől kezdődően több hullámban és többfelé várható zápor, zivatar, nagyobb számban az északnyugati és a középső megyékben. A szél éjszaka az Észak-Dunántúlon, majd kedden napközben az ország nagy részén északnyugatira fordul és megerősödik, az északkeleti részeken viszont az északkeleti szelet kísérhetik erős lökések. Sopron környékén és zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, azonban az északi völgyekben pár fokkal hidegebb lehet az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 24 és 29 fok között valószínű, de az északkeleti részeken pár fokkal hidegebb is lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szivárvány az elvonuló zivatar után Nagykanizsa felett 2021. május 14-én. MTI/Varga György)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.