Kedden hidegfront vonul át felettünk

Többfelé várható zápor, zivatar, és a szél is nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

2022. május 16., 16:16

Szerző:

Kontinensünk északi, valamint középső részének időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon határozza meg. Ezeken a területeken általában nyugodt az idő, sokat süt a nap. Oroszország keleti része felett ciklon örvénylik, mely felhős időt eredményez, viszont a csapadékösszegek általában 1 mm környékén alakulnak.

Nyugat-Európa időjárását is egy ciklon határozza meg, ez a légörvény csapadékosabb időt okoz, területi átlagban az elmúlt 24 órában 10 mm feletti csapadékösszegekről érkezett jelentés. Ennek a ciklonnak az előoldalán meleg levegő áramlik dél felől Franciaország térségébe, így arrafelé a maximum-hőmérséklet nagy területen 30 fok körül alakul, míg a Skandináv-félsziget egyes részein a 0 fokot sem érik el a csúcsértékek.

A Kárpát-medence időjárását jelenleg még anticiklon alakítja, kedden viszont hidegfront vonul át felettünk, ezért többfelé várható zápor, zivatar, és a szél is nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

Hétfőn sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Kedden szakadozni kezd a felhőzet felettünk, és gomolyfelhők képződnek. Hétfőn késő délutántól, kora estétől a Nyugat-Dunántúlon várható zápor, zivatar. Az éjszaka második felétől kezdődően több hullámban és többfelé várható zápor, zivatar, nagyobb számban az északnyugati és a középső megyékben. A szél éjszaka az Észak-Dunántúlon, majd kedden napközben az ország nagy részén északnyugatira fordul és megerősödik, az északkeleti részeken viszont az északkeleti szelet kísérhetik erős lökések. Sopron környékén és zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, azonban az északi völgyekben pár fokkal hidegebb lehet az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 24 és 29 fok között valószínű, de az északkeleti részeken pár fokkal hidegebb is lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szivárvány az elvonuló zivatar után Nagykanizsa felett 2021. május 14-én. MTI/Varga György)

15:57

Az ország számos pontján nyilvános hanukai gyertyagyújtást szervez az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Köves Slomó vezető rabbi szerint most, amikor Izrael a fennmaradásáért küzd, különösen időszerű az ünnep reményteljes üzenete: a fény legyőzi a sötétséget.