Kedden adják át a szakszervezetek követeléseiket a Miniszterelnökségen

2019. január 8., 11:02

Szerző:

Kedden reggel tartja ülését a sztrájkelőkészítő bizottság és ezt követően, még a nap folyamán átadjuk a sztrájkkövetelés négy pontját a Miniszterelnökségnek – mondta a Népszavának Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke.

Azt nem tudta, hogy a kancellárián lesz-e egyáltalán, aki fogadja őket. Ezután egy héten belül ki kell derülnie, kivel tárgyalhatnak az érdekvédők, a sztrájktörvény szerint ugyanis ha a sztrájkkövetelésben érintett munkáltató nem határozható meg, a kormány öt napon belül kijelöli az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét.

Ha jövő hétig nem állítják fel a tárgyalótestületet, akkor a hétvégi ígéreteknek megfelelően jöhet a figyelmeztető sztrájk. A szakszervezetek január 19-ére mindenkit országos demonstrációra hívtak, sok helyen már be is adták a területfoglalási engedélyeket az útlezárásokhoz, 16 városban biztosan lesz megmozdulás.

Székely Tamás biztos abban hogy a kabinet lesöpri a követeléseiket.

– Eddig sem történt semmi, akkor most miért történne? A kormány szerint mindenki Soros-bérenc, aki a munkavállalók érdekében szólal meg

– fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy jelenleg hányan támogatják a sztrájkot és hányan vehetnek részt benne. Decemberben támogatottsági felmérés kezdődött, amely időigényes feladat, mivel minden munkavállalónak nyilatkoznia kell arról, hogy részt kíván-e venni a sztrájkban.