Hollik István benyújtotta a törvénymódosítást, a szülőket büntetné, ha nem tanul tovább 18 éves koráig vagy szerez szakmát a gyerekük

2019. november 12., 11:53

Szerző:

Módosító javaslatot nyújtott be a szakképzési törvényhez a KDNP-s Hollik István, az Orbán-kormány szóvivője, amely szerint a jövőben a szülő vagy kiskorú tanuló törvényes képviselőjének kötelezettsége lenne

„a tankötelezettség teljesítését követő továbbtaníttatás a tanuló tizennyolc éves koráig, de legalább egy részszakrna megszerzéséig”

– hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki ezt nem teljesíti, a törvénymódosítás értelméében valamennyi, a gyerek után járó jogosultságot elveszíti, legalábbis addig, amíg a gyerek nem szerez valamilyen részszakmai képzettséget. Az iskolarendszerből kihullott gyerek esetleges munkáltatója pedig megszüntetheti a munkavállalói jogviszonyát, ha az akadályozná a gyerek továbbtanulását.

Azóta, hogy 2012-ben az Orbán-kormány 18-ról 16 éves korra csökkentette a tankötelezettség felső korhatárát, drasztikusan megnőtt az iskolából szakképzettség nélkül kihulló gyerekek száma. Az Oktatási Hivatal 2018-as adatai szerint csaknem 70 ezer gyereket, a gyerekek 9 százalékát fenyegette a lemorzsolódás veszélye.

Az nem világos, hogy Hollik István miért a szülőket büntetné ahelyett, hogy javaslatot tenne, az Orbán-kormány pedig  újra 18 éves korra emelné a a tankötelezettség felső korhatárát.

12:18

Csütörtök estig a legtöbb – akár öt millimétert is meghaladó – ónos csapadékra a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hozzátették: éjszaka, ahogy enyhül az idő, egyre északkeletebbre, Borsod irányába tolódik az ónos csapadékkal érintett terület.

12:12

Az autopalyamatrica.hu adatai szerint a vármegyei matricák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, amely leginkább annak köszönhető, hogy a 10 napos matrica arányaiban jobban drágult az elmúlt években.

12:09

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője, Donath Anna, a Momentum EP-listavezetője és Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Momentum Mozgalom Karácsony Gergelyt támogatja a jövő évi főpolgármester-választáson.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.