Hollik István benyújtotta a törvénymódosítást, a szülőket büntetné, ha nem tanul tovább 18 éves koráig vagy szerez szakmát a gyerekük

2019. november 12., 11:53

Szerző:

Módosító javaslatot nyújtott be a szakképzési törvényhez a KDNP-s Hollik István, az Orbán-kormány szóvivője, amely szerint a jövőben a szülő vagy kiskorú tanuló törvényes képviselőjének kötelezettsége lenne

„a tankötelezettség teljesítését követő továbbtaníttatás a tanuló tizennyolc éves koráig, de legalább egy részszakrna megszerzéséig”

– hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki ezt nem teljesíti, a törvénymódosítás értelméében valamennyi, a gyerek után járó jogosultságot elveszíti, legalábbis addig, amíg a gyerek nem szerez valamilyen részszakmai képzettséget. Az iskolarendszerből kihullott gyerek esetleges munkáltatója pedig megszüntetheti a munkavállalói jogviszonyát, ha az akadályozná a gyerek továbbtanulását.

Azóta, hogy 2012-ben az Orbán-kormány 18-ról 16 éves korra csökkentette a tankötelezettség felső korhatárát, drasztikusan megnőtt az iskolából szakképzettség nélkül kihulló gyerekek száma. Az Oktatási Hivatal 2018-as adatai szerint csaknem 70 ezer gyereket, a gyerekek 9 százalékát fenyegette a lemorzsolódás veszélye.

Az nem világos, hogy Hollik István miért a szülőket büntetné ahelyett, hogy javaslatot tenne, az Orbán-kormány pedig  újra 18 éves korra emelné a a tankötelezettség felső korhatárát.

07:56

Figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat Magyarország területére vasárnap éjfélig.