Az extraprofit-különadókból érdekes módon kimaradtak a kaszinók

Vadász Iván adószakértő furcsának nevezte azt, hogy a kaszinókat nem sújtja a különadó, pedig ott is keletkezik extraprofit. 

2022. május 26., 19:09

Szerző:

Az adószakértő hangsúlyozta: a 800 milliárd forintos elvonást végső soron az emberek fizetik meg, hiszen az érintett cégek beépítik áraikba az elvont tételeket – közölte az ATV Híradóval.

Vadász rámutatott, hogy nem lehet tudni a kormány milyen alapon válogatta össze ezeket a szektorokat, hiszen a kaszinók kimaradtak belőle. A kaszinó pedig pont az, ahol lehet extraprofittal számolni.

A csütörtöki kormányinfón Nagy Márton miniszter elmondta, hogy hogy a bankszektorban a tranzakciós illeték kibővítésével is többletre tesznek szert, ez a kettő összesen 300 milliárd forintot jelent, ebből 50 milliárdot tesz ki a tranzakciós illeték. Ezt pedig a kormány már idén és jövőre is beszedné. Az energiaszektorban is 300 milliárdot vonnanák el, ez főként a Mol-t érinti – tette hozzá Nagy. A biztosítói szektorban 50 milliárd-, a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárd-, a telekommunikációs cégektől 40 milliárd-, a légitársaságoktól 30 milliárd és a gyógyszercégektől 20 milliárd forintot vonnának el. Nagy továbbá bejelentette, hogy 2023-tól ismét bevezetik a reklámadót, amitől a kormány további 15 milliárd forint bevételt vár. Így a kormány összesen több mint 800 milliárd forint bevételre számít az extraprofit-különadókból.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.