Kásler elmondta, hány ember életét mentették meg a vakcinák

Már online is elérhető a hatékonyságot vizsgáló nagy magyar vakcina kutatás. 

2021. november 28., 10:01

Szerző:

Online is elérhető az a nagy magyarországi tudományos kutatás, amely a védőoltások hatásosságáról, eddigi eredményeiről számol be. A vizsgálati időszak mintegy 5 hónapja alatt, a harmadik hullám teljes időtartamában a Magyarországon elérhető vakcinákkal megelőzött halálozás mintegy 9.500 főre kalkulálható a vizsgálat közölt eredményei alapján, aminek mintegy 40 százaléka Sinopharm és Sputnik-V vakcináknak köszönhető – írta közösségi oldalán Kásler Miklós, az EMMI-t vezető miniszter. 

A miniszter szerint nemzetközi viszonylatban is siker, hogy Magyarország „az egész országra kiterjedő, 3,7 milliós oltott népesség vakcinahatékonyságát volt képes elemezni és publikálni”. Kásler azt is írja bejegyzésében, hogy az átfogó magyar kutatás szerint

az összes védőoltás képes volt 88-89 százalékra emelni a betegség halálos kimenetele elleni védettséget.  

Az EMMI vezetője szerint az oltások 69-89 százalékban tudták a fertőzést megakadályozni.  A miniszter szerint a  harmadik oltásra is szükséges ahhoz, hogy a kutatás alapján elmondható 90 százalékos védelem a delta-variánssal szemben is fenntartható legyen. 

(Kiemelt kép: Kásler Miklós Facebook-oldala)