TASZ: nagyon túltolták a rendőrök a hétfői oszlatást

Aránytalan és problémás volt a rendőrség könnygázzal való, többszöri oszlatása a diáktüntetőkkel szemben a Karmelitánál, nyilatkozta a TASZ jogásza.

2023. április 25., 14:53

Szerző:

Aránytalannak és nagyon problémásnak nevezte a rendőrség hétfői, könnygázas oszlatását a TASZ jogásza. Hegyi Szabolcs a Mérce kérdéseire válaszolva elmondta, az sem világos, miért védett ekkora erővel a rendőrség egy egyszerű építkezési fémkordont, amikor annak a miniszterelnöki hivatalként funkcionáló Karmelita Kolostor védelmében sem volt fontos szerepe.

Hegyi hozzátette, ráadásul a rendőrség nem „futballhuligánokkal”, hanem egyszerű, demonstráló diákokkal állt szemben, ez is érthetetlenné teszi a túlzott erő alkalmazását.

„Problémás és aránytalan fizikai erőszakkal védeni a kordont a tüntetőkkel és az országgyűlési képviselőkkel szemben, hiszen az eleve törvénytelenül került oda. Így is rengeteg rendőr volt a helyszínen, tehát nem világos, hogy mi szükség volt a kordonokra, pláne azok erőszakos védelmére” – mondta el a jogász, hozzátéve, hogy „a rendőrségi törvény nem tesz különbséget egy tömeg tagjai között életkori szempontból, attól még arányosnak kell lennie a fellépésüknek: az adott szituációban fontos, hogy nem két focicsapat ultrái támadtak a rendőrökre, hanem nyilvánvaló volt, hogy fiatalkorú diákok vesznek részt a demonstrációban, ez pedig visszavezet oda, hogy eltúlzott és aránytalan a rendőrség ilyetén fellépése, amelynek során foggal-körömmel ragaszkodnak, akár fiatalok és tanárok ellen is a kordonokhoz.”

Hegyi azt is problémánsak tartotta, hogy a tüntetőkkel sem előzetesen sem utólag nem osztott meg a rendőrség elég információt arról, hogy mit miért tesznek. Ahogyan nem világos az sem, hogy a korábban diákszónok Pankotai Lilit milyen alapon igazoltatták a tüntetést követően, hazafelé menet.

A Mérce megszólaltatott egy, a Karmelita előtti eseményekben részt vevő diákot is, aki a rendőrökkel kapcsolatban elmondta, „elkeserített, hogy erre képesek, de mindenképpen megyünk tüntetni legközelebb is, akkor is, ha előre tudjuk, hogy bármi hasonló baj történhet.”

(Kiemelt kép: tüntetés a tanári státusztörvény ellen 2023. április 24-én a Karmelita Kolostor előtt. Fotó: Momentum Mozgalom, Facebook)