Az FKF kukásautói csütörtökön sem indultak el

Karácsony Gergely főpolgármester szerint mindent megtesznek, hogy megoldást találjanak az FKF-fel. 

2022. október 6., 11:18

Szerző:

A hajnali munkakezdés előtt népes fővárosi önkormányzati küldöttség vonult ki az FKF Gyáli út telephelyére, amelynek Karácsony Gergely főpolgármester, helyettese Kiss Ambrus, a BKM vezérigazgatója Mártha Imre és helyettese Szalmásy Miklós is tagja volt, hogy megnyugtassák a dolgozókat, értesült a Népszava. A munkavállalók ugyan megértően hallgatták Karácsonyt, de a kukásautók a látogatás óta sem indultak el egyik telephelyről sem.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy mindent megtesznek, a megoldás érdekében, de ahhoz idő kell, hogy keressenek valami átmeneti megoldást, amelynek révén újra megindulhat a szemétszállítás Budapesten. A célgépek túlnyomó többségét még mindig javítják, miután a dolgozók bebizonyították, hogy kifogásolható a műszaki állapotuk – válaszolta a lap kérdésére Király András, a munkavállalói delegáció koordinátora, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének (HVDSZ) 2000 elnöke.

A fővárosi hulladékgazdálkodási cégnél kialakult patthelyzet egy csúnyán félresikerült kedd hajnali állománygyűlésből alakult ki, amelyet a cég munkavállalói kezdeményeztek hónapokkal ezelőtt, de Mártha Imre vezérigazgató végül két helyettest küldött maga helyett, akik egyre csak azt hajtogatták, hogy nincs felhatalmazásuk bérügyekről tárgyalni. A mélyben régóta fortyogó elégedetlenség erre hatalmas erővel tört elő. A dolgozók hirtelen ötlettől vezéreltetve egy sajátos munkabeszüntetési akcióba kezdtek. Nem tagadták meg a kukásautókkal való kivonulást, csak éppen a cégnél hatályos előírások szerint a telephely elhagyása előtt tételesen ellenőrizték a célgépeket és kiderült, hogy egyik sem felel meg teljeskörűen a műszaki előírásoknak. Erre átadták a járműveket a járműjavítóknak, ám azok a nagy alkatrész- és szakemberhiány okán azóta sem végeztek a javításokkal, írja a Népszava. 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)