Karácsony: Nincs nyoma, hogy a kormány egyeztetett volna az önkormányzatokkal

A főpolgármester nyílt levélben sürgeti a miniszterelnököt, hogy a kormány változtasson az európai források felhasználásával kapcsolatos gyakorlatán

2021. február 10., 17:08

Szerző:

A főpolgármester Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint ugyanis ez a gyakorlat, illetve az elmúlt tíz év politikája az oka annak, hogy hazánk az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére került.

“Változást indokol az a tény is, miszerint a magyar költségvetés gazdaságvédelemre szánt forrásainak jelentős részét olyan célokra költötték, amelyeknek sem a gazdaság védelméhez, sem a munkahelyek megőrzéséhez semmi közük nincsen” - fogalmaz Karácsony. A főpolgármester felidézte az Európai Parlament (EP) tegnapi döntését, amely szerint a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználását illetően a kormány köteles egyeztetni az önkormányzatokkal. Noha Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a parlamentben azt mondta, 15 ezer szakemberrel, valamint több önkormányzati szövetséggel konzultált a kormány, Karácsony szerint nincs nyoma ezeknek az egyeztetéseknek.

“A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnökeként és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnökeként megerősíthetem, hogy sem a MÖSZ-szel, sem a BÖSZ-szel semmiféle egyeztetés nem történt, és hasonlóan nyilatkozott a médiában a másik nagy önkormányzati szövetség, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is. Ha a magyar települések többségét képviselő szövetségekkel nem egyeztettek, akkor mégis kivel?” - teszi fel a kérdést a főpolgármester

Az önkormányzatok bevonása a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználásába azért is volna szükséges Karácsony szerint, mert az EU által elfogadott célok elérése a digitalizáció, a zöld fejlesztések vagy a klímavédelem esetében jelentős részben a településeken, köztük a városokban és Budapesten valósíthatók meg.

“Felszólítom tehát miniszterelnök urat, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen egyeztetést a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználásáról minden magyar önkormányzati szövetséggel, és a velük való megállapodás hiányában ne nyújtson be programokat Brüsszelben” - olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

(kiemelt kép: Merész Márton / 168.hu)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.