Karácsony Gergely visszaszólt a kormánynak: a helyükben meghúznám magam

A főpolgármester tételesen felsorolta, mennyi pénzt kaptak a fideszes kerületek.

2021. szeptember 23., 16:25

Szerző:

Miután a kormány azzal indokolta a két nappal ezelőtt, a fideszes kerülteknek szétosztott csaknem 15 milliárd forintot, Karácsony Gergely tételesen felsorolta, hogyan „büntet” a főváros. Mint írta, a Főváros összesen 4 milliárd 654 ezer forinttal támogatta a fideszes kerületeket, ezzel szemben a Miniszterelnökség nyilatkozata szerint nekik azért kell kizárólag a fideszes kerületeket támogatniuk, mert ő elvette ezektől az önkormányzatoktól a forrásaikat. „Ismerjük a régi kommunista trükköt: vádold azzal az ellenfeledet, amit te magad követsz el” – írta Karácsony.

A főpolgármester szerdán is írt arról, hogy a Főváros soha nem döntött politikai alapon arról, kinek ad támogatást. „Ez sosem volt a mi stílusunk, és csodálkozom, hogy nem nyílik meg a föld alattuk, amikor ilyeneket állítanak”.

És akkor itt van, hogyan „büntet” a Főváros:

- A Tér-Köz pályázatokból, amelyből az útfelújításokat finanszírozzuk, és az Egészséges Budapest programunkból is egységesen részesül minden kerület.

- Az 5. kerület, amely aztán igazán nem vádolható meg ellenzékiséggel, most kap 4 milliárd forintot, miközben felújítjuk a pesti alsó rakpartot és az Apáczai Csere János utcát.

A további felújítások a fideszes vezetésű kerületekben:

- A 22. kerületi Nagytétényi út Tóth József utcai körfogalom felújítására 1,2 milliárd forintot, a Kossuth Lajos utcáéra 243 millió forintot

- A 10. kerületi Bányató utcára 347 millió forintot, a Mádi utcára 456 millió forintot,

- A 17. kerületi Bakter utcára 56 milliót, a Zrínyi utcára 1,6 milliárdot

- A 20. kerületi Mártírok útja 256 millió forint, Kossuth Lajos utca 356 millió forintot költött a Főváros.

Karácsony szerint a kormány két éve folyamatosan tönkre akarja tenni Budapestet vagy azokat az önkormányzatokat, ahol nem kormánypárti a polgármester. „A költségvetésünk negyedét elvették tőlünk, még saját adót is kapott a főváros, amióta én vagyok a főpolgármester, mert a megemelt szolidaritási adóra évente 35 milliárd forintja megy el a városnak” – tette hozzá.

„Úgyhogy én a helyükben meghúznám magam, ha már ennyire pofátlanul kivételeznek a saját embereikkel, és nem beszélnék ilyen nyilvánvaló blődségeket. De nem kell már sokáig hallgatnunk a hazugságaikat, nem kell sokáig tűrnünk, hogy a többség kárára hozzanak döntéseket, hogy kivéreztessék az önkormányzatainkat” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely interjú. Budapest, 2020. június 23. Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.