Karácsony Gergely visszalépésre szólított fel egy jobbikos és egy DK-s jelöltet

Jelölő szervezeteiket pedig arra kérte, nyilvánuljanak meg a jelöltjük karlendítését és offshore-ozását illetően.

2021. szeptember 26., 10:39

Szerző:

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnökjelölt-jelöltje a péntek esti tévévitában jelentette be, hogy kihátrál Tóth Csaba mögül Zuglóban, miután a Momentum helyi jelöltje, Hadházy Ákos a képviselő cégéről feltárta, hogy kétes körülmények között került a tulajdonába egy rendkívül értékes gyártelep. Ezt követően a DK és a Jobbik is arról döntött, hogy nem támogatja tovább Tóth Csabát. Vasárnapi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely arra kérte a Jobbikot és a Demokratikus Koalíciót, hogy vonják vissza az ózdi, illetve székesfehérvári képviselőjelöltektől a támogatásukat, miután ők is botrányba keveredtek. 

Mint ismeretes, a napokban derült fény arra, hogy a Jobbik ózdi jelöltje egy holokauszt emlékhely előtt nem éppen félreérthető módon kart lendít. Székesfehérváron pedig a DK jelöltjéről, Ráczné Földi Juditról derítették ki, hogy van, de legalábbis volt offshore-ügye, ráadásul az ezzel kapcsolatos védekezését dokumentumok látszanak cáfolni. Karácsony Gergely kijelentette, ha ez a kiállása kellett ahhoz, hogy a jelölteket támogató DK és Jobbik is világossá tegye álláspontját, hát, itt az idő. Éppen ezért még a vasárnapi nap várja a két párt válaszát, fenntartják-e támogatásukat a jelöltek irányába. A főpolgármester szerint fájdalmas, mégis szükséges része az előválasztásnak, hogy a pártok megváljanak minden kétes szereplőjüktől. 

Reagált a Demokratikus Koalíció

A főpolgármester kérésére reagálva a DK jelöltjeinek átfogó biztonsági ellenőrzését végző integritási bizottság elnöke, Vadai Ágnes tett közzé Facebook-bejegyzést. Ebben azt írta, szigorúan megvizsgálták jelöltjeik hátterét, így nincs kétségük a jelöltjük feddhetetlenségével kapcsolatosan. „Ráczné Földi Judit minden szükséges dokumentumot be fog nyújtani az Országos Előválasztási Bizottságnak, ami igazolni fogja a vádak hamisságát” – írta. Az országgyűlési képviselő azt is hangsúlyozta, hogy a pártjának nem tetszik az a fajta „házmestertempó”, hogy a pártok minden kétes jelöltnél az előválasztási bizottsághoz fordulnak. Ezt követően arra szólította fel a főpolgármestert, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy hazug módon vádolták a DK-s jelöltet, akkor „ugyanakkora nyilvánosság mellett kérjen bocsánatot, mint amekkora előtt vádolta őt és hirdetett vizsgálat nélkül is ítéletet” – olvasható a bejegyzésben. Egyúttal a képviselő elítélte Mellár Tamás, a Párbeszéd pécsi jelöltjének Pécsi Pride-dal kapcsolatos megszólalásait, valamint Dorosz Dávid költségtérítésre vásárolt ételeit is nehezményezte.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.