Karácsony Gergely öt kérdésben kezdeményezett népszavazást

Öt kérdésben.

2021. július 21., 16:49

Szerző:

Karácsony Gergely főpolgármester öt kérdésben kezdeményezett országos népszavazást szerdán. A főpolgármester szerint sok olyan ügy gyűlt össze a magyar politikai életben, amelyek miatt szükség volt a lépésre. „Egy olyan népszavazást szeretnénk, ami arról szól, hogyan védjük meg Magyarország jövőjét az Orbán-kormány ámokfutásától” – tette hozzá Karácsony Gergely.

A kérdések a bejelentés alapján arra vonatkoznak, hogy a kínai Fudan egyetem helyett a Diákváros épüljön-e meg a budapesti Ferencvárosban, Magyarország csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez. Emellett a 60 év felettiek általános és ingyenes antitest-szűrésről, az autópálya koncessziós közbeszerzésekről és az álláskeresési járadék folyósításának időtartamáról is szeretnének szavazást indítani. „Ezzel az öt kérdéssel meg akarjuk menteni Magyarország jövőjét” – mondta a főpolgármester, aki kezdeményezését az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is támogatja.

Karácsony Gergely: A kormány már a gonoszsághoz sem ért

A járvány kezdete óta nem lehet népszavazást tartani Magyarországon. A Magyar Közlönyben szerda reggel megjelent rendelet viszont engedélyezte a népszavazások kiírását. Ahogy a főpolgármester, úgy Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek öt kérdésben. Ezek a következők: 

1. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

2. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?

4. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermeknek a fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Orbán Viktor bejelentésére Karácsony Gergely is reflektált szerdán. Szerinte a kezdeményezés szánalmas, mert a kormány hazug és álságos kérdésekkel próbálja meg újraéleszteni a politikai napirendet, továbbá elmondta, a magyar jogszabályok már most is védelmet nyújtanak abban, amire vonatkozóan a kormány népszavazást kezdeményez.

„A kormány már a gonoszsághoz sem ért. Ezek a kérdések szánalmasak, megvetésre sem méltók" – tette hozzá.

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)