Karácsony Gergely öt kérdésben kezdeményezett népszavazást

Öt kérdésben.

2021. július 21., 16:49

Szerző:

Karácsony Gergely főpolgármester öt kérdésben kezdeményezett országos népszavazást szerdán. A főpolgármester szerint sok olyan ügy gyűlt össze a magyar politikai életben, amelyek miatt szükség volt a lépésre. „Egy olyan népszavazást szeretnénk, ami arról szól, hogyan védjük meg Magyarország jövőjét az Orbán-kormány ámokfutásától” – tette hozzá Karácsony Gergely.

A kérdések a bejelentés alapján arra vonatkoznak, hogy a kínai Fudan egyetem helyett a Diákváros épüljön-e meg a budapesti Ferencvárosban, Magyarország csatlakozzon-e az Európai Ügyészséghez. Emellett a 60 év felettiek általános és ingyenes antitest-szűrésről, az autópálya koncessziós közbeszerzésekről és az álláskeresési járadék folyósításának időtartamáról is szeretnének szavazást indítani. „Ezzel az öt kérdéssel meg akarjuk menteni Magyarország jövőjét” – mondta a főpolgármester, aki kezdeményezését az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is támogatja.

Karácsony Gergely: A kormány már a gonoszsághoz sem ért

A járvány kezdete óta nem lehet népszavazást tartani Magyarországon. A Magyar Közlönyben szerda reggel megjelent rendelet viszont engedélyezte a népszavazások kiírását. Ahogy a főpolgármester, úgy Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek öt kérdésben. Ezek a következők: 

1. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

2. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?

4. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermeknek a fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Orbán Viktor bejelentésére Karácsony Gergely is reflektált szerdán. Szerinte a kezdeményezés szánalmas, mert a kormány hazug és álságos kérdésekkel próbálja meg újraéleszteni a politikai napirendet, továbbá elmondta, a magyar jogszabályok már most is védelmet nyújtanak abban, amire vonatkozóan a kormány népszavazást kezdeményez.

„A kormány már a gonoszsághoz sem ért. Ezek a kérdések szánalmasak, megvetésre sem méltók" – tette hozzá.

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

 
 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.