Karácsony Gergely: Küldd el a fenébe az összes senkiházit!

2019. október 11., 21:00

Szerző:

Mindannyiunk közös otthonává tenné Budapestet megválasztása esetén Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki péntek esti kampányzáró rendezvényén úgy fogalmazott: Eljött a mi időnk. 

A fővárosi Madách téren tartott rendezvényen a politikus azt mondta, eljött az idő, hogy visszaadják a politika becsületét és bebizonyítsák, tisztességesen is lehet politizálni. – Eljött „a mi momentumunk” arra, hogy a fővárost a 20. századból átvigyük a 21. századba és tartsuk örökre Európában - fűzte hozzá.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzéki pártok kampányzáró rende
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ébresztő Budapest, ébresztő Magyarország! - szólította fel hallgatóságát Karácsony Gergely, akinek szavai szerint a hatalom olyan messzire jutott, ahonnan nincs visszaút. Nem fognak megfordulni, mennek előre, átgázolnak mindenen és mindenkin - mondta, hangsúlyozva: sehová nem lehet visszavonulni, de a szavazófülkében mindenki önmaga lehet, és ez egy igazi „szupererő”.

Karácsony Gergely emlékeztetett, a kampány kezdetén azt mondta, hogy Budapesten a változás esélye már kézzelfogható. A kampány végén elmondható, egy karnyújtásnyira van, hogy „visszavegyék” a városukat. A történelem azt tanítja, hogy Magyarországon a változás mindig Budapestről indul, és ez a változás már elindult - mondta. Kijelentette, néhány lépést kell megtenni, hogy teljesüljön a közös álom,

Budapest legyen zöld és szabad.

Arra kérte hallgatóit, legyenek részesei a változásnak, vegyék vissza Budapestet, és adjuk vissza a jogos tulajdonosainak, adjuk vissza nektek. Megismételte az ígéreteit, amelyek szerint

  • az 500 millió forintnál drágább ingatlanok tulajdonosaira adót vetnek ki,
  • fát ültetnek minden születendő gyermek után,
  • megvalósítják a csepeli nagyerdőről szóló tervet,
  • illetve egy zöldkorridort hoznak létre a Margit-szigettől a Római-partig.,
  • minden rászoruló nyugdíjas támogatást kap a fűtési szezonban,
  • felelősséget vállalnak a budapestiek egészségügyi ellátásáért,
  • Budapesten addig nem épül új stadion, amíg nincs minden kerületben CT-készülék.
  • a 14 év alattiaknak pedig ingyenessé tennék a tömegközlekedést.

Az nem lehet, hogy nem lesz más a politika, mert a politika most aljas, cinikus, rátarti, pökhendi, gyűlöletkeltő és velejéig korrupt, és ez nem mehet tovább - szögezte le Karácsony Gergely. – Az a mocsok, amely Győrben napvilágot látott, az nem egyedi eset - fogalmazott. Ahol a fideszesek úgy érzik, hogy nincs felettük kontroll, ott előre eltervezett módon lopják szét a várost és az országot. Nincs két Fidesz, egy Fidesz van, és az velejéig romlott - nyomatékosította szavait a jelölt, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke.

– Küldd el a fenébe az összes helikopterező, kurvázó, kábítószerező senkiházit!

– üzente.

A jelölőszervezetek képviselői között megszólaló Csárdi Antal LMP-s politikus azt mondta, a Fidesz is érzi, hogy elveszítette Budapestet, mert kilenc év városvezetés után eldugja saját logóját és pár kiló krumplival akarja megvásárolni a szavazatokat. Az ellenzék ma a fővárosban erősebb és egységesebb, mint a Fidesz - jelentette ki a honatya. Hozzátette: azért dolgoznak, hogy Budapestnek élhető és tisztes jelene és jövője legyen.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, már csak kettőt kell aludni, és itt a karácsony, mert két nap múlva Budapest főpolgármesterét úgy fogják hívni, hogy Karácsony Gergely. Az elmúlt kilenc évben még soha nem álltak ilyen közel a győzelemhez, karnyújtásnyira vannak attól, amit megálmodtak maguknak - hangsúlyozta. Két nap múlva új időszámítás kezdődik, és megkezdik a visszaszámlálást 2022-re is, mert az ellenzéki együttműködés nem ér véget vasárnap - szögezte le.

 

Önkormányzat 2019 - Az ellenzéki pártok kampányzáró rende
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő szerint Magyarország átmeneti időszakban van: az önkényuralmi rendszerből a nyílt diktatúra irányába tart. Az önkormányzati választás tétje az is, hogy ebből az országból ne lehessen nyílt diktatúra - hangoztatta. Élesen bírálta Borkai Zsoltot, Győr fideszes polgármesterét. Szerinte ugyanúgy hagyják szétlopni Budapestet, mint Győrt Borkai Zsolt .

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke közölte, két nap múlva új fejezetet nyitnak Budapest történetében, amely tisztességesebb és tisztább lesz. Hangsúlyozta, az egész országban gyökeres változást akarnak, és minden jelöltjükért tűzbe teszi a kezét. Aki közpénzt lop, az megy, zéró toleranciát hirdetnek a korrupcióval szemben - közölte.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzéki pártok kampányzáró rende
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A DK-t képviselő Dobrev Klára európai parlamenti alelnök szavai szerint Budapestet Tarlós István kiszolgáltatta a Fidesz oligarchikus, maffiaszerű működésének, a pártfegyelem fontosabb volt, mint a budapestiek. Ráadásul az országot járva azzal fenyegetik a településeket, hogy nem lesz pénz fejlesztésekre - közölte. – Innen üzenem" Orbán Viktornak: egy fityiszt lesz beleszólása abba, milyen fejlesztéseket kapnak a városok a jövőben - fogalmazott.

Szerinte október 13-án meg kell mutatni, hogy az Orbán-kormány nem egyenlő Magyarországgal, hogy a magyarok többsége demokrata, európai, szabadságszerető.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzéki pártok kampányzáró rende
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rendezvényen felolvasták Mark Ruffalo amerikai színművész Facebookon is olvasható üzenetét, amelyben támogatásáról biztosította az ellenzéki együttműködést. A felszólalások között a Változás néven felkonferált szimfonikus zenekar adott koncertet.

Beszédének végén Karácsony Gergely felhívta a színpadra az ellenzéki összefogás kerületi polgármesterjelöltjeit.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.