Karácsony Gergely: Megújul és gyalogosbarát lesz a pesti alsó rakpart

Első lépésként a Margit híd és a Kossuth tér közötti 500 méteres szakaszt építik át. Az átalakítás nyáron kezdődik és év végére fejezik be. 

2021. február 12., 13:05

Szerző:

Számos európai városhoz hasonlóan Budapesten is megvalósítható egy zöldebb, élhetőbb, az autók mellett a sétálni vagy biciklizni vágyóknak is biztonságos teret adó rakpart – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

A tervek a tavalyi év elején érkeztek be a hivatalba, de mivel ezek még az előző városvezetés elképzeléseit tükrözték, és nem egyeztek az új vezetés elvárásaival, ezért a projekt áttervezése mellett döntöttek – tette hozzá. Kiemelte, hogy a meglévő út felújításával egyidőben, összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítanak majd ki a forgalom 30 km/h-s csillapításával.

„A gyalogos sétány arculata a rakpart Parlament előtti szakaszának kialakításához fog illeszkedni, gránit kockakő burkolattal, emellett 35 talajkapcsolatos fát is ültetünk a sétány mentén. Annak érdekében, hogy a sétánynak helyet tudjunk biztosítani, a Markó utcai lehajtó támfalát is átépítik, a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével” – hangsúlyozta a főpolgármester.

Hozzátette, a rakpart szűk keresztmetszete nem teszi lehetővé a kerékpársáv kialakítását, így a bringások továbbra is a felső rakpartot tudják igénybe venni a biztonságos közlekedéshez. Az építkezés idén júniusban kezdődik, és december 31-én fejezik majd be a tervek szerint. 

A hírre reagálva Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, hogy a projekthez a kormány még tavaly év végén a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése szerint 787 millió forintot folyósított a Fővárosi Önkormányzatnak.

 

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)