Karácsony Gergely ledobta az atomot: indulna a főpolgármesterségért, de előválasztást akar

Vagyis kezdődik a szokásos ellenzéki összefogósdi, miközben Budapesten a zuglói polgármestert egyelőre csak pártja, a Párbeszéd támogatja.

2018. október 10., 14:49

Szerző:

Miután szerda reggel Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében Tarlós István főpolgármester bejelentette, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon a Fidesz támogatásával újraindul Budapest vezetéséért, az MSZP-vel parlamenti frakciószövetséget alkotó Párbeszéd egyik társelnöke, Karácsony Gergely zuglói polgármester sajtótájékoztatót tartott. A baloldali ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje – aki az idén áprilsi országgyűlési választáson nem hozott sikert a mögötte álló pártoknak – váratlan bejelentést tett.

Mérce szerint Karácsony hosszan bírálta Tarlós fővárosi politikáját. Szerinte Budapestet az elmúlt néhány évben a kormány gyámság alá helyezte, így a közvetlen főpolgármester-választás megmaradása nem jelenti azt, hogy ne sérülne az önkormányzatiság. Karácsony ezután bejelentette:

a választópolgároknak egy előválasztáson kellene dönteniük arról, hogy ki legyen az ellenzéki főpolgármester-jelölt, és milyen programmal.

Bár Karácsony nem fejtette ki bővebben, de ezzel valószínűleg arra gondolt, hogy egy újabb, összellenzéki jelöltet szükséges találni, amilyen maga Karácsony is lett volna az országgyűlési választáson, csakhogy sem az LMP, sem a Jobbik, sem a Momentum nem állt be mögé. Ráadásul Karácsony hozzátette, hogy el fog indulni a főpolgármesteri posztért, amennyiben lesznek előválasztások, amelyek iránt a Párbeszéd mellett az MSZP is elkötelezett.

Vagyis Karácsony bejelentkezett Tarlós ellenfelének, de egyelőre nem vállalta el, csak ha a többi ellenzéki párt is belemegy az előválasztásokba.

Az LMP részéről azonban már Karácsony bejelentése után közölte Gál József fővárosi képviselő, hogy nem támogatják az előválasztásokat, illetve a közös ellenzéki jelöltállítást. A Jobbik még nem nyilatkozott, de borítékolható, hogy nem fogják támogatni Karácsonyt, ahogy az országgyűlési választáson sem tették.

Bár a zuglói polgármester vereséget szenvedett országosan, az áprilisi választás budapesti eredményei láttán kijelenthető: ha Karácsony mögött felsorakoznak a fővárosban erősnek számító pártok, mint az MSZP, a DK és a Momentum, akkor esély kínálkozhat Tarlós ellen.

Karácsony Gergely
Fotó: Facebook

A kormányközeli Nézőpont Intézet felmérése szerint azonban jelenleg a budapestiek 45 százaléka választaná újra a jelenlegi főpolgármestert. Az LMP és a Jobbik nélkül egy közös baloldali jelölt pedig 30 százalékot szerezne, bár a kutatásban nem nevezték meg Karácsonyt, mivel az a szerdai bejelentése előtt készült.

A LMP jelöltje azonban 8, a Jobbiké pedig 6 százalékot szerezne, ami mechanikusan ugyan nem adható össze egy közös baloldali jelölt szavazataival (a két párt szimpatizánsai közel sem biztos, hogy átszavaznának Karácsonyra), de egy összellenzéki jelölt jelentősen javítaná a Tarlós elleni esélyeket.

Csakhogy a képletet még jobban megbonyolítja, hogy a Nézőpont felmérése szerint a legerősebb fővárosi párt jelenleg – az Országgyűlésbe áprilisban be nem jutott – Momentum Mozgalom, 10 százalékos aránnyal.

Őket követi a Demokratikus Koalíció (DK) 9 százalékkal. A Karácsonyt támogató Párbeszéd pedig csak 6 százalékon áll, az pedig még egyáltalán nem biztos, hogy a szintén 6 százalékon álló MSZP, a Momentum vagy a DK beállna a zuglói polgármester mögé. Az MSZP-s Horváth Csaba fővárosi képviselő például azt közölte, rajta kívül senki nem indulna a főpolgármesterségért a szocialisták közül.

Figyelembe kell azonban venni azt a tényt, hogy a Nézőpont egy kormányzati megrendelésekkel vastagon kitömött szervezet, márpedig a kormánypártok legfőbb érdeke, hogy ne legyen erős összellenzéki jelölt Tarlós ellen jövő ősszel. Vagyis a budapesti párttámogatottsági adatokat ennek fényében kell kezelni.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.