Karácsony a Fővárosi Közgyűlésen megemelné Tarlós végkielégítését és antikorrupciós csomaggal készül

2019. október 29., 18:54

Szerző:

A Karácsony Gergely által előterjesztett 15 napirendi pont a kötelező ügyek mellett üzenet értékű is a választók számára – erre lehet következtetni az alakuló ülésre szóló meghívóból. Az első közgyűlést november 5-én, kedden 11 órakor tartják a városházán.

Az első ülésen szavaznak a szervezeti és működési szabályzatról, döntenek a bizottságokról, illetve (kötelezően) döntenek a képviselői javadalmazásokról is.

  • Tarlós István az előterjesztés szerint megemelt végkielégítéssel távozhat.
  • Eldől, kiket jelöl alpolgármesternek Karácsony: korábban felmerült Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) és Dorosz Dávid (Párbeszéd) neve is, de akár másokat is jelölhet a főpolgármester.
  • Az első ülésen megszavazhatják a fővárosi antikorrupciós minimumprogramot, ami alapjául szolgálna az előző vezetés döntéseinek felülvizsgálatára, valamint a jövőbeni korrupció kiszűrésére, ennek részletei kedden lesznek várhatóan megismerhetők.
  • A Római-part ügyében "változtatási tilalom" elrendelésére tesz javaslatot, vagyis a mobilgát építését és zöld környezet felszámolását megakadályozhatja.
  • Létrehozásra kerülhet a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács, amely beleszólhatna a fővárosi fejlesztésekbe. Ehhez kapcsolódóan napirendre emelné a Liget Projektet, vagyis meghatározó döntés születhet a még el nem kezdett múzeumi építkezések leállításáról.
  • Karácsony beterjesztette a rabszolgatörvény alkalmazásának felfüggesztését az önkormányzati cégekben, valamint fény derülhet a már többször beígért klímavészhelyzet kihirdetésének részleteire.
  • A fővárosi egészségügyi ellátás, illetve az egészséges környezet kialakításának alapjául szolgáló Egészséges Budapest Program eddig nem ismert részletei is napirendre kerülnek. Végezetül beterjesztése szerint téma lesz a "javaslat egyes reklámozási célú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozására", ami akár takarhatja a kormánypropagandaként működő Lokál közterület-használati engedélyeinek felmondását, de egyéb politikai reklámok szabályozására is kitérhetnek. 

via Index

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.