Karácsony: az összes önkormányzat fulladozik, nyakunkon van a kötél

A főpolgármester egy elvszerű megállapodást javasolt a magyar kormány és az európai intézmények között, ugyanis szerinte a magyar gazdaságnak szüksége van az uniós forrásokra.

2022. május 9., 21:05

Szerző:

Nem csak Budapest, de egész Magyarország számára ez egy sorsdöntő helyzet, hiszen itt vagyunk egy gazdasági válság kellős közepén, amit részben a választási költekezés okozott, és közben jön a háború miatti infláció, ebben a helyzetben függesztik fel Magyarország uniós forrásait – erről Karácsony Gergely beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Karácsony szerint probléma, hogy a források felhasználásának alapelve, hogy a központi kormányzatnak a civil szervezetekkel és az önkormányzatokkal partnerségben kell lennie. Javaslata szerint egy megállapodást kell kötnie a magyar kormánynak és az európai intézményeknek arról, hogy Magyarország teljesíti a jogállami garanciákat, és érdemi partnerség van az önkormányzatok és más szereplők között. Hozzátette: A partnerségbe nem tartom beleértetődőnek, hogy megfojtom a partneremet, hiszen jelenleg egy olyan pénzügyi helyzetben vannak az önkormányzatok, nem a fővárosi, az összes önkormányzat, ami arról szól, hogy fulladozunk, mert a nyakunkon van a kötél, és ha kirúgják a sámlit, akkor bekövetkezik az, ami lehet, hogy valakinek a fejében, valamilyen politikai érdekhez kötődik, de nem segíti azt, hogy Magyarország jól használja fel ezeket a forrásokat.

A Fudan-ügyről is szó esett, amelyről azt mondta, hogy diplomáciai forrásokból kapott olyan jelzéseket, hogy a kínai partner már nem akar benne részt venni.

(Kiemelt kép: Budapest, 2020. június 24. Karácsony Gergely főpolgármester érkezik a Fővárosi Közgyűlés ülésére 2020. június 24-én. fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)