Karácsony Gergely: a DK háza tájáról alacsonyan szállnak a stukkerek felém

Karácsony Gergely egyórás program részeként értékelte az előválasztást, és mutatta be a '22 utáni terveit.

2021. október 3., 12:51

Szerző:

Vasárnap délelőtt tartotta meg Karácsony Gergely az előválasztás elős fordulójának értékelőjét, aminek fő témája az előválasztás második fordulója volt, valamint a '22 utána tervek ismertetése. Karácsony Gergely beszéde előtt négy felszólaló volt.

Vajda Zoltán, a 13. választókerület győztese, aki többek között elmondta, hogy az első fordulóban az emberek a szívük szerint választottak, a másodikban pedig már másképpen fognak. Szerinte Dobrev Klára személye megosztó, viszont Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együttesen egy olyan –demokratikus– koalíció, ami képes leverni az Orbán-kormányt. Utána jött a színpadra Márton Roland, aki Székesfehárváron győzött az első fordulóban. Beszédében megerősítette Vajdát, hogy Karácsony Gergely képes lesz újraegyesíteni Magyarország, ugyanis erre van szüksége az országnak. Emellett dícsérte Karácsony programját, amelyben a jobb fizetéseket, a bérlakás programot, valamint a nyugdíj emelését emelte ki. Egy következő nyertes jelölt vette át a szót: Tordai Bence, aki Budapest 4-es választókerületében győzött (és győzte ott a DK színeiben Kálmán Olgát). A Párbeszéd politikusa a miniszterelnök-jelölt zöld programjáról beszélt. Kijelentette, hogy Magyarországnak egy zöld politikusra van szüksége, ez pedig Karácsony Gergely. Továbbá hozzátette, hogy míg a DK miniszterelnök-jelöltje mögött Gyurcsány áll (nem mondta ki nevét, mert megígérte, hogy nem fog Gyurcsányozni), addig a főpolgármester mögött a felesége áll, aki tanítónő. Az utolsó felszólaló Bod Péter Ákos, az MNB korábbi elnöke volt, aki elmondta, hogy egy rendszerváltáshoz elég a demokratikus többség, ugyanis azzal már megvannak azok a felhatalmazások, amelyek segíthetnek a célt elérni. Továbbá véleményezte, hogy megjelent az ellenzéken belül egy új generáció, akik nem a 2010 előtti időkbe szeretnének visszatérni, hanem egy új korszakot akarnak nyitni.

Az előválasztás

Karácsony Gergely örömét fejezte ki, hogy hogy létrejött az előválasztás, ugyanis ez a változás újta. Szerinte ez a választás már nemcsak a fidesz leváltásáról szól, hanem egy új politizálásról is. Ugyanis az előválasztás kirostálta azokat a jelölteket, akik kétes háttérrel rendelkeznek, és emiatt egy erősebb ellenzéki koalíció jöhet létre. Elismerte, hogy az előválasztás első fordulójában a DK a szavazatok egyharmadát megszerezte, viszont

a szavazók kétharmada mondja azt, hogy nem a múltból kell politizálni, azt meg kell változtatni.

Az MSZP, Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint három feladat ál előttünk:

Kormányváltás

Karácsony felidézte egy jellemhibáját, miszerint óvatosan mond mindent. De ezzel most fel szeretne hagyni, ezért kijelentette, hogy ő azért van itt, mert csak ő tudja leváltani Orbán Viktort. Hangsúlyozta viszont, hogy ehhez mások is kellenek, de mások viszont nem tudnák összetartani a sokszínű ellenzéki tábort. Ezért ő

biztosan nem fog visszalépni az előválasztás második forulójában.

Közölte, hogy a másik két jelöltre szövetségesként tekint. Viszont kritizálta Dobrev Klárát, hogy ő csak egy párt jelöltje (Karácsony három párt jelöltje), és az előválasztást is versenyként élte meg. Márki-Zay Péterre viszont barátként tekint, aki mögött nincsen párt, emiatt az ellenzék ellenzékeként kampányolt. „Kritizálta a pártokat és sokszor igaza volt" – tette hozzá. A három párt miniszterelnök-jelöltje szerint ő egy közös nevező az összes ellenzéki pártban, ezért is ő a legalakmasabb miniszterelnöknek. 


Rendszerváltás

Karácsony egy érdekes hasonlatta mutatta be, hogy miért nem beszél annyit az elszámoltatásról. „Az elszámoltatás olyan, mint a szex. Ha valaki nagyon sokat beszél róla, akkor nem biztos, hogy része van benne" – mondta. Felidézte, hogy több felejentést tett már a főváros élén, amelyet a rendőrség nem tud lesöpörni, ezért lassan, de biztosan véghez viszik ezeket az elszámoltatásokat. Az elszámoltatáshoz egy megfelelő ember kell '22 után, erre pedig Hadházy Ákost szeretné felkérni. Az alkotmányosság és az önkormányzatok visszaállítására Márki-Zay Pétert – mint jobbkezét – bízná meg. Emellett pedig létrehozná a közjogi tanácsadó testületet, amelyben vezető jogászok foglalnának helyet, és tennének ajánlatokat az alkotmányosság helyreállítására. Hozzátette, hogy Dobrev Klára szerinte kiváló külügyminiszter lenne.

Jó kormányzás

Zárásként elmondta, hogy abban szeretné megváltoztatni a jelenlegi politikát, hogy az az emberek életéről szóljon, és ne fordítva. „Erre a három feladatra késznek és képesnek érzem magam" – jelentette ki.

Az előadás végén bejelentették, hogy október 10. és 16. között lesz megtartva az előválasztás második fordulója.

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely az Európa hajón beszédet tart. fotó: Pozsonyi Roland/168)

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.