Visszatér a nyár, azt is tudni, mikor

Az átmeneti lehűlés sok csapadékot hozhat, de a jövő hét elején ismét megérkezik a kánikula.

2023. szeptember 14., 06:51

Szerző:

Megérkezett a hidegfront, ma a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esélye. 

A met.hu jelentése szerint legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 mm csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll. Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat a légkör.

A sok csapadékkal után azonban visszatér a kánikula. A jövő hét elején újra ránk köszönt a nyári hőség, napközben akár 30 fokig is melegedhet a levegő hőmérséklete.

 (Kiemelt kép: Fotó: Laure Boyer / Hans Lucas – AFP)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.